Γρηγόρης Γεροτζιάφας : Ποιος είναι ο καθηγητής από τη Σορβόνη
3 years, 1 month ago
6

Ο κ. Γεροτζιάφας είναι Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση INSERM U938.

Μια αμιγώς πολιτική ανάρτηση του καθηγητή αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρη Γεροτζιάφα, για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ , χαρακτηρίζοντας τον άτυπο σύμβουλο της του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γεροτζιάφας είναι Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, Υπεύθυνος τμήματος θρόμβωσης στο νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και θρόμβωση INSERM U938.

Είναι και ένας από εκείνους τους επιστήμονες κύρους που παρά τη βαθιά τους αφοσίωση στο πεδίο των ερευνών τους, παραμένουν κοινωνιοκεντρικοί και υπερασπιστές ενός δημόσιου Συστήματος υγείας.

Υπό άλλες συνθήκες, η ανάρτηση του κ. Γεροτζιάφα ενδεχομένως να περνούσε χωρίς καμία αντίδραση, ωστόσο η ΝΔ υποστήριξε ότι ο ίδιος φέρεται να ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαιτίας της παρουσίας του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ», όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι ιατροί και επιστήμονες.

Η ανάρτηση του Γεροτζιάφα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook που προκάλεσε  της αντίδραση της είναι η εξής:

Η απάντηση της ΝΔ

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως ο καθηγητής «ανάμεσα σε διάφορα άλλα παραληρηματικά, καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο της Αριστεράς «να βγει από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας».

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει μονότονα ότι η Αττική θα γίνει Μπέργκαμο και ταυτόχρονα αντιδρά σε οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας, ο άτυπος σύμβουλος του κ. Τσίπρα για θέματα Υγείας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ανάμεσα σε διάφορα άλλα παραληρηματικά, καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο της Αριστεράς «να βγει από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας» και «να προκαλέσει λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα».

Λες και η πανδημία είναι λήθαργος κι όχι πραγματικότητα, ο κ. Γεροτζιάφας που είχε προ ημερών περίοπτη θέση στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο ΕΣΥ» και τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, καλεί τον κόσμο στο δρόμο.

Η ελάχιστη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του στην κοινή προσπάθεια θα ήταν να σταματήσουν να συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού καλώντας σε πορείες και να μην επιδίδονται σε ακτιβισμό που υπονομεύει τα μέτρα. Αλλά δυστυχώς κάνουν ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας μετέβη στο Παρίσι μόλις τελείωσε την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1992 για να εκπαιδευτεί στη «αιμόσταση – θρόμβωση».

Η έρευνα της ομάδας του επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ καρκινικών κυττάρων και πήξης του αίματος, στον μηχανισμό δράσης των αντιθρομβωτικών φαρμάκων.

Η ομάδα του δραστηριοποιείται στη μεταφραστική έρευνα, για την εκπόνηση πρωτοποριακών μοντέλων εκτίμησης κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής σε ασθενείς με καρκίνο, στην διαχείριση της υπογονιμότητας που σχετίζεται με αγγειακές και αιματολογικές διαταραχές και στην πρόληψη και θεραπεία των αγγειακών επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη και στην εκπόνηση μελετών φάσης III για την πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο.

Είναι ο κύριος ερευνητής των project COMPASS-CAT και ROADMAP-Thrombosis που οδήγησαν σε νέα score για την μέτρηση του κινδύνου θρόμβωσης σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους ή αιματολογικές κακοήθειες.

Ως εμπειρογνώμονας συμμετέχει σε διεθνείς ομάδες ειδικών για την στην ανάπτυξη διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης και  είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για την Πρόληψη και Θεραπεία της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσους του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Ηγείται της διεθνούς επιτροπής του  VAS-European Independent Foundation in Angiology/Vascular Medicine για την εκπόνηση κατευθυντηριών οδηγιών για την πρόληψη και θερπεία αγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με COVID-19.

Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στη Ιατρική Σχολή Loyola (Τμήμα Μοριακής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής) στο Σικάγο και στη Σχολή Ιατρικής στο Hofstra / Northwell (Τμήμα Ιατρικής, Υπηρεσίες Αντιπηκτικής και Κλινικής Θρόμβωσης) στη Νέα Υόρκη ΗΠΑ.

Έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή περιοδικά με κριτές και έχει συντάξει διάφορα κεφάλαια βιβλίων. Μετέχει στα διοικητικά συμβούλια πολλών διεθνών περιοδικών και είναι μέλος πολλών επαγγελματικών ενώσεων.

Στις ευρωεκλογές του 2015 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ είχε κατέβει επίσης υποψήφιος σε αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου κόμματος.

Ο ίδιος έχει πλούσια δραστηριότητα μέσω της προσωπικής τους σελίδας του Facebook σχολιάζοντας όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

in.gr