Η NASA αναζητά εθελοντές για να… ζήσουν στον Άρη
2 years, 7 months ago
6

Οι διαστημικές εταιρείες ετοιμάζονται για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας, ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη. Ο Ελον Μασκ με την διαστημική του εταιρεία, την Space X, προετοιμάζεται πυρετωδώς για να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο αμερικανός μεγιστάνας έχει δηλώσει ότι η αποστολή θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της δεκαετίας ίσως και εντός την προσεχούς πενταετίας.

Η NASA από την πλευρά της προετοιμάζει αρκετά χρόνια μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, χωρίς όμως να βιάζεται. Μέχρι σήμερα δεν είχε διαρρεύσει κάποια πιθανή ημερομηνία για την πραγματοποίηση αυτής της αποστολής από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Όμως, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA για την αναζήτηση εθελοντών σε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης των αρειανών συνθηκών, έγινε γνωστό ότι η πρόθεση της είναι η επανδρωμένη αποστολή της να πραγματοποιηθεί το 2037.

Πιθανότατα οι αστροναύτες της πρώτης αποστολής στον Άρη να διαμείνουν στο σκάφος που θα τους μεταφέρει εκεί. Όμως στη συνέχεια θα πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές για να διαμένουν αρχικά οι αστροναύτες των επόμενων αποστολών και αργότερα οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν να μετοικήσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό η NASA οργανώνει ένα πείραμα στο οποίο αναζητά εθελοντές πολίτες για να πάρουν μέρος. Οι εθελοντές θα κληθούν να ζήσουν για ένα έτος κλεισμένοι μέσα σε ένα οίκημα που προορίζεται για χρήση ως τόπος κατοικίας στον Άρη.

Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», το οίκημα ονομάζεται Mars Dune Alpha, έχει εμβαδόν 160 τετ. μέτρα και είναι προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το πρόγραμμα θα έχει τρεις φάσεις με την πρώτη να ξεκινάει το 2022. Σε κάθε φάση στο σπίτι θα διαμένουν τέσσερα άτομα όπου θα βιώνουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές που θα βίωναν αν βρίσκονταν στον Άρη.

Τα τρόφιμα και το νερό θα είναι περιορισμένα, ο εξοπλισμός της κατοικίας θα είναι επίσης περιορισμένος και σχεδιασμένος έτσι ώστε να χαλάει ώστε να προσπαθούν να βρουν οι κάτοικοι κάποιες λύσεις όπως θα συνέβαινε και σε πραγματικές συνθήκες. Η επικοινωνία των κατοίκων με τον έξω κόσμο θα είναι περιορισμένη και προσαρμοσμένη και αυτή στις δυνατότητες επικοινωνίας που θα έχουν οι κάτοικοι του Άρη.

 

in.gr