Η ώρα της κρίσης για Φιλιππίδη και Χαϊκάλη – Συνεδριάζει το Πειθαρχικό του ΣΕΗ
2 years, 10 months ago
6

Της Κορύνας Μαντάγαρη

Σήμερα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, υπό την προεδρία του ηθοποιού Πασχάλη Τσαρούχα, αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφανθεί για τις ποινές που θα επιβάλει στους ηθοποιούς Πέτρο Φιλιππίδη και Παύλο Χαϊκάλη, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναστάτωσαν τον χώρο του θεάτρου. Τους τελευταίους μήνες, οι δύο γνωστοί ηθοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας λόγω των σοβαρότατων καταγγελιών, που προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει δεχθεί σωρεία καταγγελιών από καλλιτέχνες που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές και με τη στάση του και την αρωγή του έχει συμβάλει στο ελληνικό #MeΤoo.

Αρχικά, τον Π. Φιλιππίδη κατήγγειλαν οι συνάδελφοί του Αννα-Μαρία Παπα- χαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη για σεξουαλική παρενόχληση και για εργασιακό εκ- φοβισμό. Οι καταγγελίες στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ για τον γνωστό ηθοποιό έπεφταν βροχή. Μάλιστα, τρεις από αυτές αποδείχθηκαν εξαιρετικά σοβαρές και οδήγησαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Π. Φιλιππίδη για βιασμό και απόπειρα βιασμού. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο βήμα την κλήτευση των βασικών μαρτύρων, των τριών γυναικών που έχουν καταθέσει τις καταγγελίες στο ΣΕΗ, ενώ αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα στα μέσα Ιουλίου, ο Π. Φιλιππίδης να περάσει την πόρτα του ανακριτή.

Παράλληλα, άλλες πέντε γυναίκες προχώρησαν σε καταγγελίες κατά του Π. Χαϊκάλη για σεξουαλική παρενόχληση, εκ των οποίων η μία ήταν και η πιο σοβαρή, αφού αφορούσε απόπειρα βιασμού. Η εισαγγελική έρευνα δεν προχώρησε όσον αφορά τις καταγγελίες εναντίον του Π. Χαϊκάλη, καθώς τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν έλαβαν χώρα πριν από 18 χρόνια και πλέον έχουν παραγραφεί.

Πέτρος και Παύλος… ενώπιον του Πειθαρχικού

Η διαδικασία που ακολουθεί ο ΣΕΗ, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το Σωματείο των Ηθοποιών εξετάζει αν οι καταγγελλόμενες πράξεις όντως τελέστηκαν και όχι σε ποιο χρόνο έγιναν τα περιστατικά των παρενοχλήσεων. «Βρισκόμαστε στην τελική διαδικασία.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Πειθαρχικό του ΣΕΗ για τις υποθέσεις καταγγελιών κατά Φιλιππίδη και Χαϊκάλη. Θα έρθουν οι δικηγόροι τους, είτε οι ίδιοι είτε οι μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν υπέρ τους, θα καταθέσουν και μετά θα αποσυρθούμε για να αποφασίσουμε. Βρισκόμαστε στο σημείο εκείνο που όλοι μάς ρωτάτε εδώ και μήνες από την αρχή των καταγγελιών. Μας ρωτάτε όλοι ‘‘πότε θα έρθει εκείνη η ημέρα’’. Να, τώρα, που έφτασε αυτή η ημέρα», δηλώνει στη Realnews o πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Π. Τσαρούχας. «Θα ξεκινήσει η διαδικασία για την κάθε υπόθεση, θα κάνει την εισήγησή του το αρμόδιο μέλος που ως εισηγητής έχει αναλάβει την υπόθεση. Εμείς, εδώ και δέκα ημέρες, έχουμε όλο το υλικό που περιέχει ο φάκελος της κάθε υπόθεσης στα χέρια μας, τις καταγγελίες, τις μαρτυρίες των καταγγελλόντων, τις υπερασπιστικές μαρτυρίες των καταγγελλομένων. Ο αρμόδιος εισηγητής που εξετάζει την καθεμία υπόθεση θα παραθέσει στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού όλα τα στοιχεία, κάνοντας μια λεπτομερή παρουσίαση των δεδομένων. Από εκεί και πέρα, τα μέλη του Πειθαρχικού, έχοντας λάβει γνώση του κάθε φακέλου, θα κάνουν την τοποθέτησή τους και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε ως Σώμα», τονίζει ο Π. Τσαρούχας, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Η διαγραφή διά βίου αποτελεί την «εσχάτη των ποινών» που μπορεί να επιβληθεί σε έναν ηθοποιό από το ΣΕΗ και επικυρώνεται βάσει του καταστατικού από τη γενική συνέλευση των ηθοποιών. «Σύμφωνα με το καταστατικό, ο πρόεδρος είναι επιφορτισμένος με την πρόταση της ποινής και στη συνέχεια το Σώμα αποφασίζει αν εγκρίνει ή όχι την ποινή. Ακόμα, για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε απόφαση πάρουμε εμείς, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί και από την επόμενη γενική συνέλευση του ΣΕΗ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ, όταν έχει ζητήματα είτε εργασιακά είτε Πειθαρχικού Σώματος, όπως τώρα, ορίζει γενική συνέλευση. Ο κάθε καταγγελλόμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την ποινή που θα του επιβληθεί από το Πειθαρχικό Σώμα», καταλήγει o Π. Τσαρούχας.

enikos.gr