Ivy Getty: Η δισεκατομμυριούχος της πετρελαϊκής «αυτοκρατορίας» που ξεφάντωσε στη Μύκονο ενώ κουβαλά τραγωδίες
2 years, 7 months ago
6

Ο παππούς της και άλλοτε ο πλουσιότερος άντρας στον κόσμο, ο μεγιστάνας του πετρελαίου J Paul Getty, εκτός από μια τεράστια περιουσία, άφησε πίσω τους δεκαετίες οικογενειακής τραγωδίας

Η καλλιτέχνης, μοντέλο και master των social media, που πρόκειται να κληρονομήσει μέρος της περιουσίας της οικογένειάς της (περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια), δισέγγονη του Αμερικανού μεγιστάνα του πετρελαίουJean Paul Getty, Ivy, είναι ο ορισμός του σύγχρονου «It Girl».

Μάλιστα, αυτές τις ημέρες βρέθηκε στη Μύκονο για να γιορτάσει με τις φίλες της τον επερχόμενο γάμο της με τον Βρετανό επιχειρηματία της τεχνολογίας, Toby Engel.

Η κληρονόμος μιας δυναστείας που σημαδεύτηκε από την τραγωδία

Κόρη του εκλιπόντος John Gilbert Getty και της Alyssa Jewels, η 26χρονη Ivy Getty είχε  όλα τα φόντα για να ζήσει  μια ζωή σαν παραμύθι αλλά η συμφορά της οικογένειας Γκετί -χαρακτηριζόμενη και ως η πιο καταραμένη δυναστεία της Αμερικής- δεν σταμάτησε να την ακολουθεί.

 

Ο πατέρας της βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο ξενοδοχείου τον περασμένο Νοέμβριο, σε ηλικία 52 ετών. Ήταν μουσικός και ο γιος του Gordon Getty, του τελευταίου εν ζωή γιου του φημισμένου μεγιστάνα J Paul Getty και της συζύγου του, Ann.

«Ο πατέρας μου ήταν φοβερός. Ο πιο cool άνδρας που προσγειώθηκε ποτέ σε αυτόν τον πλανήτη και θα είμαι για πάντα η πιο υπερήφανη κόρη», είχε γράψει η Ivy Getty τότε στο λογαριασμό της στο Instagram, όπου είναι ιδιαίτερα ενεργή.

 

Πρόκειται, άλλωστε, για μία μεγάλη αμερικανική δυναστεία που σημαδεύτηκε από την τραγωδία, όπως συνέβη και με τους Kennedy. Η μητέρα του John, Ann, είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα, σε ηλικία 79 ετών, από καρδιά. Ο αδερφός του, Andrew, πέθανε το 2015 από εσωτερική αιμορραγία.

Ενας ηγέτης από ασυμβίβαστη οικογένεια

«Πατριάρχης» αυτής της δυναστείας, είναι ο J Paul Getty, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου στην εποχή του.

Γεννημένος το 1892, ο γιος ενός δικηγόρου, έχτισε μια αμύθητη περιουσία από τις επενδύσεις του στον τομέα του πετρελαίου, ενώ ήταν γνωστός για τη φιλαργυρία του. Μάλιστα το 1959, όταν μετακόμισε στο Sutton Place στο Λονδίνο, εγκατέστησε τηλέφωνο με κερματοδέκτη για τους επισκέπτες.

Η ερωτική ζωή του επιχειρηματία ήταν πλούσια, καθώς είχε πολλές συντρόφους και ερωμένες, ενώ παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο μικρότερος γιος του Τίμοθυ, καρπός του έρωτά του με την τραγουδίστρια Τέντυ Γκέτι Γκαστόν, πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 12 ετών. Αφού διαμαρτυρήθηκε στη σύζυγό του για το κόστος των λογαριασμών υγειονομικής περίθαλψης του γιου τους, όπως θα αποκαλύψει η ίδια στα απομνημονεύματά της, ο δισεκατομμυριούχος δεν θα παρευρεθεί καν στην κηδεία του παιδιού του.

Μετά από κάποια χρόνια, ο Ζαν Πολ Γκετί, θα χτυπηθεί ξανά από τη μοίρα: τον Ιούνιο του 1973, ο γιος του, Τζορτζ Γκετί, αυτοκτόνησε παίρνοντας χάπια και μαχαιρώνοντας τον εαυτό του με ένα πιρούνι μπάρμπεκιου, μετά από χρόνια επικριτικών σχολίων που άκουγε από τον πατέρα του.

Η απαγωγή που χώρισε την οικογένεια

Ο Ζαν Πολ Γκετί Γ’, το τρίτο παιδί του μεγιστάνα, ήταν ο διάδοχος και κληρονόμος της περιουσίας της οικογένειας. Αλλά επιφορτισμένος με τη διαχείριση του ευρωπαϊκού κλάδου της οικογενειακής επιχείρησης, παραδόθηκε στις υπερβολές κάθε είδους, τη δεκαετία του 1960. Το 1966, άφησε τη γυναίκα του Γκέιλ Χάρις, με την οποία είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά, για την ηθοποιό Ταλίθα Πολ. Το ζευγάρι ακολούθησε μια ζωή γεμάτη «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ» με τον φίλο τους Μικ Τζάγκερ. Ο θάνατος της ηθοποιού το 1971, από υπερβολική δόση ηρωίνης, έκανε τον Ζαν Πολ Γκετί III να πέσει βαθύτερα στη χρήση ναρκωτικών, πριν τελικά αναρρώσει.

Ο γιος του, Ζαν Πολ Τζούνιορ, έζησε μια χίπικη ζωή στη Ρώμη, έως ότου έπεσε θύμα απαγωγής στις 10 Ιουλίου 1973, σε ηλικία 16 ετών. Η απαγωγή, που ενέπνευσε την ταινία «Όλα τα λεφτά του κόσμου» και τη σειρά «Trust», ερμηνεύτηκε αρχικά ως απόπειρα εκβιασμού εκ μέρους του εφήβου.

«Έχω 14 εγγόνια, αν πληρώσω μια δεκάρα, θα τα απαγάγουν όλα», είχε πει ο Ζαν Πολ Γκετί, αποφασισμένος να μην παραδώσει τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς για να απελευθερώσουν τον εγγονό του. Οι απαγωγείς έπρεπε να στείλουν το κομμένο αυτί και μια μπούκλα από τα μαλλιά του εφήβου στον Τύπο για να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ο μεγιστάνας τελικά τους έδωσε 3 εκατομμύρια δολάρια – το ένα τέταρτο των οποίων ήταν ένα δάνειο με τόκο στον γιο του – για να αφήσουν ελεύθερο τον 16χρονο. Αλλά αυτό το γεγονός, και η κακοποίηση που υπέστη από τους βασανιστές του, θα τον στοιχειώσει τόσο πολύ που θα πέσει στη δίνη των ναρκωτικών και του αλκοόλ. Στα 25 του, αφού είχε καταπιεί ένα κοκτέιλ με βάση το βάλιουμ, έπεσε θύμα μιας επίθεσης στο θρυλικό Studio 54 που τον άφησε μισό παράλυτο. Επίσης, τον αποκλήρωσε ο παππούς του, ο οποίος δεν ενέκρινε την ένωση του το 1974, με τη Μαρτίνα Ζάχερ, που ήταν διαζευγμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Μια καλά κρυμμένη διπλή ζωή

Ο Γκόρντον Γκετί, τέταρτος γιος του επιχειρηματία, θα αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά το θάνατο του πατέρα του το 1976. Όπως αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, ζούσε μια διπλή ζωή: από τη μία ζούσε με τη σύζυγό του Ανν στη Νέα Υόρκη και από την άλλη, με την ερωμένη του Σύνθια Μπεκ, στο Λος Άντζελες. Συνολικά, είχε αποκτήσει επτά παιδιά από τις δύο γυναίκες.

Τα χτυπήματα της μοίρας στην οικογένεια του δεν σταμάτησαν ποτέ, καθώς σημαδεύτηκε από τρεις διαδοχικούς θανάτους. Στις 31 Μαρτίου 2015, ο γιος του Γκόρντον Γκετί, Άντριου, πέθανε από έλκος σε ηλικία 47 ετών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχασε τη σύζυγό του Ανν και μετά στις 20 Νοεμβρίου, τον άλλο γιο του Τζον Γκίλμπερτ. Η δυναστεία των Γκετί, αποτελείται πλέον από μια νέα γενιά, όπως η κοσμική Άιβι Γκετί – κόρη του αείμνηστου Τζον Γκίλμπερτ – ή ο σχεδιαστής μόδας Ογκούστ Γκετί και η καλλιτέχνιδα Νατς Γκετί, την οποία εμπιστεύθηκαν πριν από δύο χρόνια οι New York Times, για τον αγώνα τους σχετικά με τα δικαιώματα της LGBTQ + κοινότητας.

 

newmoney.gr