Κατάπτυστη πρόκληση Τσάμηδων: Εύχονται για το Μπαϊράμι με φωτογραφία από τα Γιάννενα
2 years, 10 months ago
6

Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια προχώρησε το κόμμα PDIU των Τσάμηδων της Αλβανίας, θέλοντας να τραβήξει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να ενισχύσει τον στείρο εθνικισμό του προς τον πολύπαθο αλβανικό λαό.

Τζαμί της κατάκτησης

Με αφορμή τη μουσουλμανική γιορτή του Μπαϊράμ, εξέφρασε τις ευχές του, δημοσιεύοντας στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφία που απεικονίζει το Φετιχέ Τζαμί (τζαμί της κατάκτησης), στον λόφο Ιτς Καλέ, στο κάστρο των Ιωαννίνων.

«Ευχόμαστε αυτές οι γιορτές να φέρουν αρμονία, αλληλεγγύη, ευημερία σε όλο το αλβανικό έθνος και να οδηγήσουν σε βαθιά αυτογνωσία, με σεβασμό ο ένας για τον άλλον, αξιοπρέπεια και ανθρώπινες αξίες» σημειώνεται στο κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία. 

«Ονειρεύονται»

Οπως σημειώνει το himara.gr, οι Τσάμηδες συνεχίζουν να ονειρεύονται πως τα Γιάννενα αποτελούν δική τους πόλη και πως κάποτε θα την κατακτήσουν.

Οσο για την πραγματική ιστορία, το Φετιχέ Τζαμί κτίστηκε κατά τον 15ο αιώνα όταν τα Ιωάννινα είχαν περάσει στη διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το συγκεκριμένο τέμενος ανοικοδομήθηκε στη θέση του βυζαντινού μητροπολιτικού ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ, ο οποίος υπήρξε ο προστάτης της πόλης.

Ο Αλή Πασάς το έκτισε ξανά κατά τον 18ο αιώνα, δίνοντάς του τη σημερινή μορφή.

in.gr