Κατερίνα Τσάβαλου: Έχασα τη δουλειά επειδή είπα “όχι” – Η καταγγελία της ηθοποιού για σεξουαλική παρενόχληση
3 years, 2 months ago
6

Τη δική της δυσάρεστη εμπειρία περιγράφει η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου, με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο. “Αυτό που έκανε η Σοφία Μπεκατώρου ήταν πολύ σημαντικό για όλες τις γυναίκες. Για κάθε άνθρωπο που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Τη θαυμάζω πάρα πολύ που βρήκε τη δύναμη να κάνει αυτό το βήμα, να ξεκινήσει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει αν μιλάμε. Σε όλους του χώρους συμβαίνει αυτό. Και πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να μιλάμε ώστε να αποκαλυφθούν αυτοί που παρενοχλούν και να τιμωρηθούν. Γιατί πολλές φορές φοβόμαστε να μιλήσουμε” λέει η ηθοποιός στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Η Κατερίνα Τσάβαλου είχε βρει το κουράγιο τον περασμένο Νοέμβριο να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος της. Μιλώντας στο MEGA είχε εξομολογηθεί ότι είχε βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στο επαγγελματικό της περιβάλλον και είχε παρακινήσει και άλλες γυναίκες να ανοίξουν την ψυχή τους.

“Εύχομαι πλέον να μιλάμε όλοι και να σταματήσει αυτό το πράγμα. Να σταματήσει η σεξουαλική παρενόχληση και γενικότερα η κάθε είδους παρενόχληση. Η ψυχολογική, η σωματική, η σεξουαλική, όλα. Κι εγώ έχοντας κόρη αυτό εύχομαι” τονίζει. Η δική της δυσάρεστη εμπειρία προέκυψε στο θέατρο, όταν “αρνήθηκα να υποκύψω στις προτάσεις σκηνοθέτη κι έχασα τελικά τη δουλειά”.

Δυστυχώς, όπως λέει, η περίπτωσή της δεν είναι η μόνη καθώς και στον χώρο του θεάματος υπάρχουν πλέον αναφορές για άνδρες που εκμεταλλευόμενη τη θέση εξουσίας τους παρενοχλούν υφιστάμενές τους. “Είναι πάρα πολύ εύκολο να πέσει κάποιος θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Γιατί οποιοσδήποτε, σε οποιοδήποτε χώρο χρησιμοποιεί την ιδιότητά του και σου λέει ότι αν δεν υποκύψεις, δεν θα πάρεις τη δουλειά. Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο. Οι περισσότεροι φαντάζομαι ότι υποκύπτουν από φόβο. Και άνδρες και γυναίκες. Γιατί συμβαίνει και στους άνδρες” επισημαίνει η ηθοποιός στα ΝΕΑ.

“Εγώ μίλησα μετά από τόσα χρόνια. Και πάλι όμως θεωρώ ότι δεν έχω πολλά. Δεν γίνεται να μιλήσει με ονόματα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζω που έχουν υποστεί πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Όμως μια σεξουαλική παρενόχληση δεν παύει να είναι δύσκολη. Και πολύ εκφοβιστική. Εμένα αυτό που μου έτυχε μου προκάλεσε μεγάλο φόβο. Φοβόμουν να πάω στη δουλειά κάθε μέρα”, συμπληρώνει.

“Υπάρχουν άνθρωποι που σε κρίνουν και σου λένε ότι προκαλούσες, αυτά τα στερεότυπα. Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που ακόμα πιστεύει σε αυτά. Και στο ότι μια γυναίκα δεν δικαιούται να πει όχι. Πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν γιατί οι ερωτήσεις που θα τους κάνουν είναι “μήπως προκάλεσες; Τι φορούσες;”. Είναι κάτι αδιανόητο”, λέει και καταλήγει: “Για τη σεξουαλική παρενόχληση δεν υπάρχει ελαφρυντικό. Εγώ όταν άκουσα σχόλια τύπου “γιατί το είπε μετά από τόσα χρόνια;” για την Μπεκατώρου, τους απάντησα γιατί τότε μπόρεσε. Είναι αδιανόητο να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις. Είναι η κοινωνία μας αυτή και με φρικάρει αυτό πολύ άσχημα. Είναι φόβος για να μιλήσεις και να πεις κάτι τέτοιο. Εγώ εύχομαι και στον δικό μας χώρο να ανοίξουν στόματα. Και σε κάθε χώρο”.

enikos.gr