Κρήτη: Σάλος με εικόνα ντροπής να αφήσουν Παραολυμπιονίκη εκτός εξέδρας
1 year, 10 months ago
6

Τα social media «πλημμύρισαν» με σχόλια και αντιδράσεις

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στα social media το τελευταίο 24ωρο, με μία ακόμη περίπτωση ρατσισμού κατά του αναπηρικού κινήματος.

Η εικόνα από εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη «μιλά» από μόνη της.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι βρίσκονται πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα την ώρα του αγιασμού και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, στέκεται μόνος του κάτω από την εξέδρα με το αναπηρικό του αμαξίδιο.

Αυτό επειδή οι διοργανωτές που τον είχαν προσκαλέσει δεν είχαν φροντίσει να τοποθετηθεί μία ράμπα για να έχει πρόσβαση στην εξέδρα.

Οργισμένες αντιδράσεις στα social media

Oι υπεύθυνοι του λογαριασμού «cool crips», που ασχολείται με την αναπηρική καθημερινότητα και επικαιρότητα, σε ανάρτησή τους αναφέρουν:

«Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη.

Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας Παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του.

Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.

Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…

Δεν θα πούμε τίποτα άλλο, έχει ζέστη, τα έχω ξαναπεί και θέλω να φάω παγωτό».

 

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» και έγραψε στο Twitter, μεταξύ άλλων: «Θεσμική υποχρέωση όλων μας η μηδενική ανοχή σε πρακτικές αποκλεισμού».

 

Από την πλευρά του, ο μέχρι τώρα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ανέφερε: «Σήμερα δεν είναι 3 Δεκεμβρίου, δεν είναι “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία”. Δεν ποστάρουμε με θέρμη “όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι”. Γιατί αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Και για την πράξη έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».

 

Την οργή και την αγανάκτησή τους εξέφρασαν και άλλοι χρήστες των social media.

 

 

 

 

 

Η απάντηση του Λευτέρη Αυγενάκη

Σημειώνεται ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε λόγο για παράλειψη και τόνισε ότι δεσμεύεται κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.

«Ήταν λάθος και δεσμεύομαι πως δεν θα επαναληφθεί!

Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή – Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.

H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.

Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο ίδιος ο Giorgos Kapellakis, τον οποίο ευχαριστώ θερμά:

«Με τις συμπεριφορές σας μας αντιμετωπίζετε ίσα. Ήταν μεγάλο παράπονό μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είχαμε ίση αντιμετώπιση και με σένα τη βρήκαμε, Λευτέρη Αυγενάκη. Κι είναι πολύ βασικό αυτό, όχι μόνο για τους Αθλητές με Αναπηρία, αλλά για όλη την κοινωνία», ανέφερε σε ανάρτησή του.