Μαριούπολη: Δεν είναι το τέλος των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων, εκτιμά ο καθηγητής Κώστας Υφαντής
2 years, 5 days ago
6

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο τονίζει ότι τα ρωσικά τελεσίγραφα θα συνεχιστούν.

Δραματική είναι η κατάσταση για τους αμάχους στη Μαριούπολη, με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει τις επιθέσεις και τις ουκρανικές δυνάμεις να αντιστέκονται αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν παρά το τελεσίγραφο που τους επιδόθηκε.

Ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, μίλησε για το νέο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη αλλά και για το πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Μαριούπολη δεν είναι το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων. «Η Μαριούπολη, είναι η μητέρα των μαχών, προς το παρόν, επειδή θα επιτρέψει στη Ρωσία να ενοποιήσει τα εδάφη που ελέγχει νότο και ανατολικά», τόνισε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σύμφωνα με όσα έχουν πει κατά καιρούς οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, η επιχείρηση θα συνεχιστεί έτσι ώστε να καταληφθεί πλήρως η περιοχή του Ντονμπάς, η οποία δεν ελέγχεται αυτή τη στιγμή στα όρια τα οποία θα ήθελε η Ρωσία. Εάν μετά την επιχείρηση της Μαριούπολη δούμε μία μεγαλύτερη διάθεση της Ρωσίας να ξεκινήσει συζητήσεις που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που θα το δούμε».

Για τη στάση του Πούτιν

Στο ερώτημα πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει σεβαστεί ούτε την Μεγάλη Εβδομάδα και συνεχίζει τα πλήγματα στην Ουκρανία, ο κ. Υφαντής απαντά πως αυτό είναι κάτι που δεν του κάνει εντύπωση, καθώς είναι ένας βίαιος πόλεμος και όλα είναι πιθανά. «Η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει την Ουκρανία και τους αμάχους με μία απίστευτη αδιαφορία. Νομίζω ότι θα έχουμε το ένα τελεσίγραφο μετά το άλλο».

Ο κ. Υφαντής σχολίασε τέλος τις δηλώσεις Μεντβέντεφ, ο οποίος και προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις χώρες της εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση, λέγοντας ότι «η Ρωσία προσπαθεί να εκβιάσει και εκφοβίσει την ΕΕ. Είναι μέρος του πολέμου και του καταναγκασμού που προσπαθεί να εφαρμόσει σε όλη την Ευρώπη, για να διασπάσει».

in.gr