Μασκο-φορεμένο καλοκαίρι
2 years, 9 months ago
6

Από τη μία οι εμβολιασμοί που προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, ήδη περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Ελληνες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, και από την άλλη ο καιρός που γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, δημιουργείται μια συνθήκη που κάνει πολλούς συμπολίτες μας να δυσφορούν με τη χρήση της μάσκας.

Πόσο απαραίτητη είναι αλήθεια η μάσκα; Και για πόσο ακόμη θα χρειαστεί να φοριέται; Μήπως κάποιοι μπορούν να τη βγάλουν; Περιττό να πούμε ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να έχουν καθολική ισχύ και τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία πάντως υπάρχουν ορισμένα αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Δεν χωρεί λοιπόν αμφιβολία ότι η χρήση μάσκας μειώνει τη  μετάδοση του ιού στην κοινότητα και κατά συνέπεια μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ομοίως, δεν φαίνεται να αμφιβάλλει κανείς ότι οι μάσκες είναι απολύτως απαραίτητες σε εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι επιπροσθέτως θα πρέπει να αερίζονται καλά. Ωστόσο, υπάρχουν διαβαθμίσεις στην προστασία που προσφέρουν οι μάσκες, ανάλογα με τον τύπο τους: σύμφωνα με μελέτες, οι πάνινες μάσκες είναι ικανές να προστατεύσουν τους άλλους από εμάς, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δεν προστατεύουν εξίσου καλά εμάς από τους άλλους.

Τι θα πρέπει να γίνει όμως με τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι αισθάνονται ότι μετά το πέρας δύο εβδομάδων από τη δεύτερη δόση είναι αρκούντως προστατευμένοι; Είναι περιττή η μάσκα για αυτούς; Το αμερικανικό Κέντρο για τον Ελεγχο των Νοσημάτων αποφάνθηκε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν σε εξωτερικούς χώρους να μη φορούν μάσκα. Οπως όμως φάνηκε από την εφαρμογή του μέτρου, υπήρξε μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία ήταν δύσκολο να ελεγχθεί. Στον αντίποδα των ΗΠΑ βρίσκεται η Γερμανία, της οποίας η εμβολιαστική κάλυψη είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, προσφάτως επέβαλε αυστηρότερα μέτρα απαιτώντας τη χρήση μασκών Ν95 και ΚΝ95 στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Με δεδομένη την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και το γεγονός ότι απέχουμε ακόμη από το να χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας (το οποίο με αισιόδοξους υπολογισμούς απαιτεί εμβολιασμένο τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού), η μάσκα φαίνεται πως θα μας συντροφεύει όλους και το καλοκαίρι. Πράγματι, δεν είναι ευχάριστη κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί η σωτηρία μας, ή η σωτηρία των αγαπημένων μας…

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

in.gr