Νταϊάνα: Ανοίγει το “μαύρο κουτί” του θανάτου της με παρέμβαση του Ουίλιαμ
3 years, 5 months ago
6

Το BBC ανακοίνωσε πως αρχίζει έρευνα για την διαβόητη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ. Η εξαπάτηση που εκτόξευσε μια καριέρα και η συγγνώμη για τα “πλαστά έγγραφα”.

Πέρασαν 25 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το θρίλερ για τις συνθήκες του δυστυχήματος συνεχίζεται.

Τώρα, ο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ζητά ενδελεχή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της μητέρας του, ενώ απαιτεί να γίνει γνωστό αν η μητέρα του παραπλανήθηκε από τον νεαρό τότε δημοσιογράφο και έδωσε την πολύκροτη συνέντευξη, που εκτόξευσε την καριέρα του Μάρτιν Μπασίρ.

Η συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ προβλήθηκε το 1995, αλλά 25 χρόνια αργότερα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο Άγγλος δημοσιογράφος μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει πλαστά τραπεζικά έγγραφα και άλλες ανήθικες μεθόδους για να πείσει την πρώτη σύζυγο του πρίγκιπα Κάρολου να συμμετάσχει στη συνέντευξη.

Ο Ουίλιαμ βρισκόταν σε επαφές με το BBC τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ώστε να διασφαλίσει πως η έρευνα που θα διενεργήσει το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου για την συνέντευξη που παραχώρησε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στην εκπομπή “Panorama”, θα αποκαταστήσει την αλήθεια.

Το παλάτι του Κένσινγκτον εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με επιφύλαξη καλωσόρισε την έρευνα.

Το BBC ανακοίνωσε την Τετάρτη πως επικεφαλής της έρευνας τίθεται ο 77χρονος διακεκριμένος συνταξιούχος δικαστής Λόρδος Ντάισον, γεγονός που ο πρίγκιπας Ουίλιαμ χαιρέτισε και χαρακτήρισε την επιλογή του πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου ως “ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Το χρονικό

Στις αρχές Νοεμβρίου, το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία.

Επισήμως, η  Νταϊάνα πέθανε το 1997 από τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το δίκτυο παραδέχτηκε ότι ο Μπασίρ έδειξε τα τραπεζικά έγγραφα που είχε πλαστογραφήσει γραφίστας του προσωπικού του BBC. Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ είπε στην αδελφή του “φανταστικές ιστορίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της” και της έδειξε ψεύτικα τραπεζικά αρχεία που σύμφωνα με πληροφορίες βοήθησαν τον Μπασίρ να πάρει τη συνέντευξη.

Ο Σπένσερ είπε επίσης ότι βρήκε μια επιστολή που του έστειλε ο Μπασίρ που περιείχε φήμες για σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Κάρολου και της νταντάς της οικογένειας.

Εκείνη την εποχή, η πριγκίπισσα ανησυχούσε βαθιά ότι την κατασκόπευαν και ότι το προσωπικό της αποκάλυπτε πληροφορίες για εκείνη. Τα “αποδεικτικά στοιχεία” του Μπασίρ φέρεται να την έπεισαν να παραχωρήσει τη συνέντευξη, ένα χρόνο αφ’ ότου είχαν χωρίσει με τον πρίγκιπα Κάρολο.

“Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός” είπε η αείμνηστη Νταϊάνα στη συνέντευξη, αναφερόμενη στη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Εβδομάδες μετά την προβολή της συνέντευξης, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν τη διαδικασία διαζυγίου. Ωστόσο το ζεύγος ζούσε χωριστά ήδη επί τρία χρόνια.

Στην ίδια συνέντευξη που εκτιμάται πως την είχε επηρεάσει ψυχολογικά, η πριγκίπισσα μιλούσε για την κατάθλιψη και τη βουλιμία που αντιμετώπιζε εκείνη την εοχή.

Οι ισχυρισμοί για τα πλαστά έγγραφα διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μερικές εβδομάδες μετά από τη συνέντευξη, και το BBC προχώρησε σε εσωτερική έρευνα, χωρίς να προκύψει κάτι εναντίον του δημοσιογράφου.

“Οι ισχυρισμοί ότι τα πλαστά έγγραφα ήταν γνήσια ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα” αναφέρει το BBC και ζητά συγγνώμη.

“Τα αρχεία του BBC λένε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είπε ότι δεν είχε δει τα πλαστά έγγραφα και δεν είχαν παίξει κανένα ρόλο στην απόφασή της να συμμετάσχει στη συνέντευξη” ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού στη New York Post.

“Το BBC ζήτησε συγγνώμη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επαναλάβουμε αυτή τη συγγνώμη. Και ενώ αυτό έγινε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, θα διερευνήσουμε απολύτως – ουσιαστικά και δίκαια – καθοριστικές νέες πληροφορίες”, δήλωσε εκπρόσωπος του BBC στο Deadline.

Σημειώνεται ότι ο Μάρτιν Μπασίρ νόσησε σοβαρά από COVID-19 και αυτή τη στιγμή αναρρώνει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει εφικτό να καταθέσει κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Πομπή μετά την κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα
Πομπή μετά την κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνα  AP

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, τον σωματοφύλακά της Ρις Τζόουνς και τον οδηγό του αυτοκινήτου Χένρι Πολ. Από το μοιραίο τροχαίο που της στοίχισε τη ζωή στα 36 της χρόνια επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της. Ο Ντόντι και ο Χένρι είχαν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Νταϊάνα είχε ακόμη τις αισθήσεις της και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου πέθανε λίγο αργότερα.

Πώς έγινε το μοιραίο τροχαίο

Το βράδυ της 30ης Αυγούστου, ενόσω βρίσκονταν στο Παρίσι και καθώς οι φωτογράφοι έκαναν τα πάντα για το πολυπόθητο κλικ του ζευγαριού, η Νταϊάνα και ο Ντόντι αναζητούσαν μερικές στιγμές ιδιωτικότητας. Βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ritz, ιδιοκτησίας του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, και αποφάσισαν να φύγουν για να επιστρέψουν στο διαμέρισμα του Ντόντι στο Παρίσι, μιας και το ξενοδοχείο ήταν περικυκλωμένο από παπαράτσι.

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα
Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα  AP

Για να τους αποφύγουν, η Νταϊάνα και ο Ντόντι μαζί με τον Χένρι Πολ και τον Ρις Τζόουνς σκέφτηκαν να το “σκάσουν” από την πίσω έξοδο του ξενοδοχείου, ενώ άλλα αυτοκίνητα της ασφάλειάς τους θα παραπλανούσαν τους φωτογράφους στην μπροστινή έξοδο. Κάμερες ασφαλείας του ασανσέρ κατέγραψαν τις τελευταίες στιγμές τους, λίγο πριν να επιβιβαστούν στη μαύρη Mercedes-Benz S28, με την οποία έμελλε να κάνουν τη μοιραία διαδρομή.

Κατευθύνθηκαν προς τη σήραγγα Ποντ ντ’ Αλμά, με το αυτοκίνητο να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τους παπαράτσι, που είχαν καταλάβει τι έγινε και τους ακολουθούσαν. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους στό τούνελ, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός ήχος, καθώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο προσέκρουσε με δύναμη στην 13η τσιμεντένια κολώνα στήριξης της οροφής.

Το τρακαρισμένο αυτοκίνητο όπου έχασε τη ζωή της η Νταϊάνα
Το τρακαρισμένο αυτοκίνητο όπου έχασε τη ζωή της η Νταϊάνα  AP

Από τις έρευνες που έγιναν, υπήρξε το συμπέρασμα πως κανείς μέσα στο μοιραίο αυτοκίνητο δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, καθώς και ότι η μαύρη Mercedes έτρεχε με 105 χλμ./ώρα. Οι ευθύνες επιρρήφθηκαν στον Χένρι Πολ, τον οδηγό του αυτοκινήτου, με το πόρισμα να δείχνει ότι είχε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα του, τρεις φορές μεγαλήτερη από το επιτρεπόμενο όριο, ενώ βρέθηκαν και ίχνη αντι-ψυχωτικών φαρμάκων.

Πληροφορίες, ωστόσο, από μάρτυρες του ξενοδοχείου, όπου τα θύματα βρίσκονταν πριν από το μοιραίο τροχαίο, ανέφεραν πως ο Χένρι Πολ είχε πιει μόνο δύο ποτά. Πολλοί έριξαν τις ευθύνες στους παπαράτσι που κυνηγούσαν τη Mercedes, μιλώντας για ένα δυστύχημα που οφειλόταν σε ένα λάθος και στην απώλεια του ελέγχου του οχήματος, λόγω της μεγάλης ταχύτητας που ανέπτυξε ο Χένρι Πολ για αποφύγει το κυνήγι των φωτογράφων.

Μέσα από μαρτυρίες, αλλά και από έρευνες που έγιναν στο τρακαρισμένο αυτοκίνητο, φαίνεται η εμπλοκή ενός λευκού αυτοκινήτου μάρκας Fiat Uno με γαλλικές πινακίδες. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ υποστήριξε πως το Fiat ανήκε σε έναν φωτογράφο εν ονόματι Τζέημς Αντανσόν, που ήταν παπαράτσι ο ποίος ακολουθούσε το ζεύγος και που μερικές βδομάδες πριν είχε φωτογραφίσει την Πριγκίπισσα Νταϊάνα σε προσωπικές της στιγμές.

Ο Τζέημς, όμως, είχε ισχυρό άλλοθι που ήθελε τον ίδιο να βρίσκεται εκτός Παρισιού το μοιραίο βράδυ και το αυτοκίνητό του να είναι ακινητοποιημένο σε γκαράζ πολύ μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα. Ωστόσο, ο περίεργος θάνατός του “”έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά”, αφού 3 χρόνια μετά (το 2000) βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι μέσα σε μια καμένη BMW, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το αν πρόκειται για αυτοκτονία ή κάτι άλλο.

 News247.gr