Ο κυνικός κ. Σόιμπλε δίνει συμβουλές για τον χειμώνα: Βάλτε και δεύτερο πουλόβερ, να έχετε σπίρτα και κεριά στο σπίτι
1 month, 23 days ago
6

Συμβουλές προς τους… Γερμανούς ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δίνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε. Τους καλεί να φορέσουν πουλόβερ – ακόμη και δύο αν χρειαστεί – και να εφοδιαστούν με κεριά, σπίρτα και φακούς.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο 80χρονος πλέον πολιτικός θεωρεί ότι η Δύση δεν θα πρέπει να τρομάξει με τις πυρηνικές απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν, γιατί «η απραξία μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση». «Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι φυσικά μια κόκκινη γραμμή και με τις απειλές του να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα ο Πούτιν την γρατζουνάει εδώ και καιρό», αναφέρει.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση στην περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος περάσει την “κόκκινη γραμμή”, δηλώνει ευθέως ότι δεν θα ήθελε να ήταν καγκελάριος της Γερμανίας αυτή την περίοδο και να φέρει το βάρος μιας τέτοιας απόφασης.  «Είναι σαφές όμως ότι αν κάποιος ενδώσει μία φορά, θα υποχωρεί συνέχεια. Εγώ στη ζωή μου τα πήγα καλά λέγοντας πάντα: όχι, δεν θα γίνω αντικείμενο εκβιασμού».

Ερωτηθείς εάν ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χάσει τον πόλεμο, απάντησε: «Αυτό δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει οδυνηρά ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο εκείνος νόμιζε. Και σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σίγουρα πολλοί τρόποι να πούμε: “Πούτιν, άστο! Πληρώνετε υψηλό τίμημα!” Πρέπει να ποντάρουμε στο ότι στο τέλος ο Πούτιν θα επιστρατεύσει τη λογική. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι όλοι μας θα υποχωρήσουμε υπό την απειλή του. Δεν μας επιτρέπεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός ο πόλεμος είναι και δική μας υπόθεση. Κι αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως παρά τις επιπτώσεις, που όλοι βιώνουμε, τον τρομερό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές της ενέργειας».

Γνωστός για τις θέσεις του, ο Σόιμπλε δεν δίστασε να κάνει και… μάθημα στους Γερμανούς, τους οποίους μάλιστα χαρακτήρισε κακομαθημένους. Τους προειδοποίησε δε ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος να στηρίξουν όλα τα νοικοκυριά.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια θα πηγαίνει μόνο σε αυτούς που τη χρειάζονται πραγματικά. Πρέπει να πεις στους άλλους: Αν πρέπει, δεν μπορείς να πας διακοπές. Ο κίνδυνος που βλέπω είναι ότι πιστεύουμε ότι το κράτος είναι κάτι που πρέπει απλώς να παρέχει στους πολίτες του όλο και περισσότερα. Ένα είδος σούπερ μάρκετ όπου οι πολίτες είναι κυνηγοί παζαριών. Όχι! Αν αφήσουμε στους ανθρώπους να εννοηθεί ότι όλα είναι απεριόριστα, τότε θα έχουν την εντύπωση ότι το κράτος μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο!», δήλωσε ο Σόιμπλε στη Bild, και αναφερόμενος στους Γερμανούς έκανε λόγο για «κακομαθημένη κοινωνία».

«Αλλά τώρα πρέπει να αντισταθούμε στον κίνδυνο να συνεχίσουν τα πράγματα κατ’ αυτόν τον τρόπο εσαεί. Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσπαθήσουν ξανά. Με ανησυχεί που τόσοι πολλοί Γερμανοί προτιμούν να εργάζονται λιγότερο: για παράδειγμα με μερική απασχόληση και ποτέ το Σαββατοκύριακο. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Γιατί παντού υπάρχει έλλειψη εργατών», υπογράμμισε.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου της Βild ότι πολλοί Γερμανοί θα παγώσουν τον χειμώνα, ο Σόιμπλε απάντησε κυνικά: «Ας βάλουν τότε ένα πουλόβερ. Ή ίσως και δεύτερο. Δεν χρειάζεται να γκρινιάζουμε για αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα».  Ενώ, για το ενδεχόμενο ενός μπλακάουτ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είπε: «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε πάντα μερικά κεριά, σπίρτα και έναν φακό στο σπίτι».

enikos.gr