Ο Σήφης Βαλυράκης σκοτώθηκε από την προπέλα!
3 years, 1 month ago
6

Δεν βρέθηκαν ίχνη από άλλο σκάφος! Τα χτυπήματα προήλθαν από το δικό του φουσκωτό

Η προπέλα του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη -και όχι κάποιου άλλου σκάφους- φαίνεται ότι προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του πρώην υπουργού στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας στις 24 Ιανουαρίου.

Αυτό προκύπτει από το πόρισμα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Αστυνομίας, το οποίο παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο Ερέτριας, που διενεργεί την προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του 78χρονου πολιτικού. Το Λιμενικό είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων να ερευνήσει αν υπάρχουν ίχνη υλικών από άλλο σκάφος στη στολή δύτη που φορούσε ο Σήφης Βαλυράκης. Ειδικότερα, εξέτασαν αν υπήρχαν σημάδια από μοράβια (την ειδική βαφή στην καρίνα των αλιευτικών πλοίων). Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν ίχνη της αντιδιαβρωτικής ουσίας στα σημεία κοπής της στολής του 78χρονου.

Το πόρισμα, που συντάχθηκε την περασμένη Δευτέρα από το τμήμα Φυσικών και Χημικών Εξετάσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, δεν εντοπίζει κάποια ίχνη δεύτερου σκάφους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από χτυπήματα της προπέλας του δικού του φουσκωτού, που δεν αφήνει ίχνη χρώματος, όπως οι προπέλες των ψαροκάικων… Τα στελέχη των εργαστηρίων αξιολόγησαν και την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του πρώην υπουργού και διαπίστωσαν πως το εύρος των κυκλικών κακώσεων που είχε στο σώμα του αντιστοιχεί στο μέγεθος της προπέλας του φουσκωτού του.

Έχασε την ισορροπία του

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, φαίνεται ότι ο Σήφης Βαλυράκης έχασε την ισορροπία του και έπεσε στη θάλασσα χωρίς να απενεργοποιήσει τη μηχανή του φουσκωτού του, γιατί δεν έφερε ειδικό μοχλό ασφαλείας.

Ετσι το φουσκωτό άρχισε να κάνει κύκλους ακυβέρνητο και να χτυπά το σώμα του πολιτικού, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Το πόρισμα των εργαστηρίων αποκλείει το ενδεχόμενο τραυματισμού του από άλλο σκάφος, όπως υποστήριξαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Βαλυράκη, που έχουν αρχίσει τη δική τους έρευνα ως προς τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου του. Αν δεν υπάρξουν καινούργια στοιχεία που να δείχνουν εμπλοκή άλλου σκάφους ή άλλων προσώπων, τότε η έρευνα θα ολοκληρωθεί από το Λιμεναρχείο.

Στο μικροσκόπιο των λιμενικών, που συνεχίζουν την προανάκριση, είχε τεθεί η μαρτυρία ενός 40χρονου ερασιτέχνη ψαρά και κατοίκου της περιοχής, που είχε προστριβές με επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής. Ο 40χρονος είχε καταθέσει ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο Νησί των Ονείρων, στην Ερέτρια, και είδε σε απόσταση περίπου 300-500 μέτρων ένα αλιευτικό σκάφος να έχει προσεγγίσει το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη, με τον χειριστή του να ζητά τον λόγο από τον πρώην υπουργό γιατί ψάρευε στην περιοχή.

Εκανε κύκλους

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, έπειτα από λογομαχία, το ψαροκάικο έκανε κύκλους γύρω από το φουσκωτό, προκειμένου να προκαλέσει κυματισμούς. Η κατάθεση οδήγησε στην εκτίμηση ότι από τον κυματισμό ο Βαλυράκης έχασε την ισορροπία του και έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από την προπέλα είτε του σκάφους του είτε του αλιευτικού. Ομως, το πόρισμα των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. αποκλείει τον θανατηφόρο τραυματισμό του 78χρονου από άλλο σκάφος.

Απομένει να ερευνηθεί αν κάποιο ψαροκάικο προκάλεσε την πτώση του Βαλυράκη στη θάλασσα από τον κυματισμό, οδηγώντας στον θανάσιμο τραυματισμό του από την προπέλα του δικού του σκάφους. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη ληφθεί μαρτυρικές καταθέσεις και έχουν εξεταστεί περίπου 50 αλιευτικά σκάφη, που πλέουν ή δένουν στην Ερέτρια, στον Ωρωπό, στην Αμάρυνθο και σε άλλες περιοχές. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, η οποία από την πρώτη στιγμή πιστεύει ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού δεν οφείλεται σε δυστύχημα, αλλά επήλθε έπειτα από εμπλοκή του φουσκωτού του με αλιευτικό σκάφος.

newsbreak.gr