Ποιο είναι το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά για τον κορωνοϊό που έκαψαν οι αρνητές της Χαλκίδας
2 years, 4 months ago
6

Αγανάκτηση από τις εικόνες Μεσαίωνα – Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ευγένιος Τριβιζάς, σε αυτή τη φάση δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση – Το βιβλίο του θα διανεμηθεί και στην Κύπρο

Αποτροπιασμό και θλίψη προκάλεσαν το βράδυ της Κυριακής τα πλάνα από συγκέντρωση αντιεμβολιαστών γονέων στην Χαλκίδα όταν μπροστά σε κάμερες και φωτογράφους πέταξαν στη φωτιά αντίτυπα του βιβλίου του εθνικού παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκινήσει να διανέμεται δωρεάν σε παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.

Μεταξύ άλλων σημαντικών προσώπων, οι σκηνές προκάλεσαν την αγανάκτηση της αγαπημένης ερμηνεύτριας Χάρις Αλεξίου η οποία δημοσίευσε ένα βίντεο, διάρκειας περίπου 40 δευτερολέπτων, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου σχολιάζει την απόφαση των διαδηλωτών να κάψουν τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «εξευτελιστική».

«Είδα στις ειδήσεις ένα βίντεο, να καίνε τα παιδικά βιβλία που έγραψε ο Τριβιζάς. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Όποιος και να έχει δίκιο, η μία πλευρά ή η άλλη πλευρά, κάπου θα υπάρχει ένας λόγος για να στηρίζει ο καθένας την άποψή του. Δεν είναι ωραίο πράγμα αυτό. Ας μην εξευτελιζόμαστε σε όλο τον κόσμο, γιατί αυτή η εικόνα θα ταξιδέψει παντού»
 τονίζει η επιτυχημένη τραγουδίστρια, ενώ στη λεζάντα του post της σημειώνει: «Ψυχραιμία παιδιά».

TRIVIZ1_
TRIVIZ_2

Το protothema.gr από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει προσπαθήσει πολλές φορές να επικοινωνήσει με τον αγαπημένο παραμυθά, ωστόσο σύμφωνα με συνεργάτες του σε αυτή την φάση ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν επιθυμεί καμία δήλωση.

Το βιβλίο με τίτλο «ΌΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΗ»  σταδιακά θα παραδοθεί σε όλα τα σχολείο, ενώ το επόμενο διάστημα θα διανεμηθεί και στην Κύπρο, καθώς έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από το κυπριακό υπουργείο Παιδείας.

Το βιβλίο παρουσιάζει με ενδιαφέροντα τρόπο το θέμα των ημερών την πανδημία. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ως άριστος γνώστης της παιδικής ψυχολογίας και του τρόπου σκέψης των μικρών παιδιών διαπραγματεύεται τον Covid 19 με παιγνιώδη, ευχάριστο και περιπετειώδη τρόπο.

TRIVIZ_4
TRIVIZ_3

Το βιβλίο προλογίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ με το εξής μήνυμα:

«Αγαπημένο μου παιδί.

Την τελευταία περίοδο όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι περάσαμε δύσκολες μέρες μένοντας σπίτι, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του κορωνοϊού. Ελπίζω ως γενναίο παιδί που είσαι να μη φοβήθηκε καθόλου τότε. Ούτε σήμερα πρέπει να φοβάσαι! Γιατί, όπως θα δεις και σε τούτη εδώ την ιστορία έχουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε και είναι στο χέρι μας να κατατροπώσουμε τον δόλιο και αόρατο ιό. Και τώρα που έχουμε και το εμβόλιο αλίμονο του!Σίγουρα θα κρυφτεί τρέμοντας από τον φόβο του ίσως …και να εξαφανιστεί.

Και όταν βρίσκεσαι στο σχολείο με τους αγαπημένους σου φίλους και δασκάλους, κάνε όλα όσα μπορείς απ τον ύπουλο εχθρό να φυλαχτείς. Ευτυχώς εσύ όπως και όλα τα παιδιά κινδυνεύεις λιγότερο. Πρέπει, όμως, να προσέχεις πολύ για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και όλους τους δικούς σου. Να είσαι σίγουρος ότι όλοι μαζί με την ΑΓΑΠΗ μας θα νικήσουμε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο και από το ιό :τον ΦΟΒΟ του!

TRIVIZ_6_2
TRIVIZ_5_2

Από τα βάθη της καρδιάς μου στου στέλνω μια αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη δύναμη και την υπομονή σου. Εύχομαι κάποτε να συναντηθούμε από κοντά και να μου πεις τις δικές σου ιστορίες από τούτη την περιπέτεια».

Το δικό του μήνυμα έχει αφήσει στις σελίδες του και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Μονάδα Εκπαιδευτικής Καινοτομίας:

«Τονίζοντας την εξυπνάδα των παιδιών, δίνει διέξοδο στον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά προσαρμόζονται στα μέτρα που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Υπογραμμίζει τις ανάγκες των παιδιών για βόλτα, παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους και συναντήσεις με φίλους, χωρίς το ύφος του να είναι δογματικό. Έμμεσα επαινεί τους μικρούς μαθητές που μένουν στο σπίτι και προστατεύουν την οικογένεια τους, πατά την έμφυτη διάθεση του για διασκέδαση σε πάρκα και παιδικές χάρες. Παράλληλα επισημαίνει την αξία της ανάπτυξης συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας, αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική συνεισφορά των παππούδων και γιαγιάδων. Επιπλέον, προβάλλει την αξία του βιβλίου, το οποίο προσφέρει ανακούφιση σε δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις όπως για παράδειγμα η περίοδος της καραντίνας».

TRIVIZ_10
TRIVIZ_8

Το βιβλίο εικονογραφήθηκε από τον Παναγιώτη Ράππα, ενώ την επιμέλεια του εκδοτικού εγχειρήματος είχε η Μαρία Κουτσιούμπα

Στο πλαίσιο μιας αφιλοκερδούς προσφοράς του Ευγένιου Τριβιζά και των υπόλοιπων συντελεστών, το βιβλίο εκδόθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας σε 1 εκατ. αντίτυπα.