Ροδακινιά: Ξεκίνησαν οι πτήσεις εντομολογικών εχθρών – Τι να προσέξετε
2 years, 1 day ago
6

Χρήσιμες οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης

Η πρώτη πτήση του Βλατορύκτη (Καρπόκαψα Ροδακινιάς) βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ξεκίνησε και η πρώτη πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην Πέλλα), με χαμηλές συλλήψεις.

Η έναρξη πτήσης του Φυλλοδέτη αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας.

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει εγκαίρως.

Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά  συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους.

Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές  σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.

Πράσινη αφίδα Ροδακινιάς

Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση. 

Οι αφίδες έχουν εκατοντάδες φυσικούς εχθρούς, όπως: Aphidoletes aphidimyza, Aphidius colemani, Aphidius ervi, Chrysoperla carnea s.l., Adalia bipunctata.

Συστήνεται η χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων για την καταπολέμηση της Πράσινης Αφίδας, ώστε να διατηρούνται οι φυσικοί εχθροί στην καλλιέργεια.

Προσβάλλει κυρίως τις τρυφερές κορυφές των νεαρών βλαστών και τα τρυφερά φύλλα μυζώντας χυμούς και προκαλώντας συστροφή των φύλλων.

Αποτελεί σημαντικό φορέα ιών προκαλώντας ασθένειες στα φυτά, ενώ τα μελιτώδη αποχωρήματά τους προκαλούν την ανάπτυξη μυκήτων.

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των οπωρώνων για έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας των εντόμων.

in.gr