Ρούχα που δείχνουν τα συναισθήματα μας; – Πολωνή σχεδιάστρια λανσάρει τη σειρά «Εmotional Clothing»
2 years, 4 months ago
6

Την κολεξιόν «Emotional Clothing» παρουσίασε η Πολωνή σχεδιάστρια Iga Węglińska, μια κολεξιόν δύο πολυαισθητηριακών κρεασιόν που χρησιμοποιούν βιοανάδραση και σηματοδοτούν τις ψυχο-φυσιολογικές αλλαγές που επισυμβαίνουν στο σώμα αυτής που τις φορά. Τα υλικά αντιδρούν στη θερμοκρασία του σώματος, την τεταμένη αντίδραση του δέρματος, τους καρδιακούς παλμούς ή την ιδιοδεκτικότητα και στόχος των ντιζάιν είναι να προσομοιώσουν μια «αίσθηση συμμετοχής».

Τα ντιζάιν λειτουργούν ως αισθητηριακό προσθετικό μέλος για το ανθρώπινο σώμα και καθίστανται αφετηριακό σημείο για μια νέα συζήτηση για τον ρόλο και τη χρήση του ενδύματος. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, λειτουργούν ως ένα είδος γέφυρας μεταξύ αυτών που το δέρμα μας «γνωρίζει» και του κόσμου της προηγμένης τεχνολογίας.

 

Η σχεδιαστική πρόταση είναι μέρος της διδακτορικής διατριβής που υποστήριξε η Iga Węglińska στο Τμήμα Βιομηχανικού Ντιζάιν της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Κρακοβία. Στόχος της διδακτορικής διατριβής ήταν να δείξει ότι η χρήση «έξυπνων» υλικών στο ένδυμα έχει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη της «αίσθησης συμμετοχής» αυτής που το φορά.