Στο ελληνικό DNA
2 years, 11 months ago
6

Ο διχασμός, η μιζέρια και η έχθρα φαίνεται πως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού DNA – και αυτό δεν αλλάζει. Δυστυχώς.

Οπως όλα τα ωραία, τελείωσαν και οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πάμε τώρα για τους εορτασμούς των… 250 ετών το 2071 και βεβαίως πλησίστιοι για τον εορτασμό των… 300 ετών το 2121! Δεν επιθυμώ να απογοητεύσω κανέναν, αλλά μετά βεβαιότητος εκτιμώ πως εμείς δεν θα είμαστε εδώ να γιορτάσουμε, θα είναι όμως οι επόμενες γενιές, και εύχομαι και ελπίζω να έχουν πρώτον… χώρα να γιορτάσουν και δεύτερον η χώρα αυτή να ευημερεί, να είναι σοβαρή, σύγχρονη, δυνατή, σίγουρη για τον εαυτό της και κυρίως μονοιασμένη. Να μην υπάρχει τίποτε που να τη διχάζει.

Βεβαίως, με σύντομο ευχολόγιο μοιάζουν όλα αυτά – και, ναι, είναι. Διότι τα 200 χρόνια που προηγήθηκαν φοβάμαι πως δεν προδιαθέτουν ότι κάτι θα αλλάξει έως τότε. Στους ίδιους επικίνδυνους δρόμους θα πορευτούν (φοβάμαι διπλά) και οι επόμενοι που θα κατοικοεδρεύουν εδώ. Εκτός πια και αν γίνει κανένα θαύμα και όσα περάσαμε εμείς και οι προηγούμενοι από εμάς, και οι προπροηγούμενοι, αποτελέσουν το παράδειγμα προς αποφυγήν για τους επόμενους.

Θα μου πεις, πόσο πιθανό το θεωρείς αυτό – και δεν θα διαφωνήσω. Διότι δεν το θεωρώ, πολύ απλά. Ο διχασμός, η μιζέρια και η έχθρα φαίνεται πως αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού DNA – και αυτό δεν αλλάζει. Δυστυχώς.

Ηχηρή απουσία

Και ύστερα από αυτή τη ζοφερή, μελλοντολογικού χαρακτήρα, πρόβλεψη πάμε σε άλλα, σοβαρά ζητήματα, τα οποία εκ των πραγμάτων με απασχόλησαν το Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα, γιατί ενώ ευχήθηκε στον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια της Επανάστασης ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ (δι’ επιστολής – μηνύματος προς την πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου), η φράου Ανγκελα (Μέρκελ) δεν έπραξε το ίδιο προς τον έλληνα ομόλογό της;

Εξήγηση που να στέκεται, επί του παρόντος, δεν έχω. Παράγων του υπουργείου Εξωτερικών, προς τον οποίο απευθύνθηκα, μου είπε ότι «δεν έχει τόση σημασία» και πρόσθεσε ότι «επισήμως μπορεί να οφείλεται σε παράλειψη των διπλωματικών υπηρεσιών της καγκελαρίας». Συμπλήρωσε επίσης ότι «μπορεί να ευχηθούμε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της μέσω τηλεδιασκέψεως συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της περασμένης εβδομάδας, όπως έκαναν και άλλοι πρωθυπουργοί».

Σε κάθε περίπτωση με κάλεσε «να μην αναζητώ προβλήματα στις σχέσεις Μέρκελ – Μητσοτάκη, γιατί δεν υπάρχουν».

Εγώ δεν τα αναζητώ, αλλά μια εντύπωση μου την προκάλεσε η απουσία αυτή. Να μην την αναφέρω;

Τα self tests…

Σε άλλα θέματα της επικαιρότητας τώρα, από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορήθηκα ότι το κόμμα της χαράς μεταφέρει, με πρωτοβουλία του κ. Ξανθού, στη Βουλή το θέμα της προμήθειας των self tests για τον κορωνοϊό. Και ειδικότερα τις γρήγορες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να γίνει χαριστικά η προμήθεια από τη Siemens, η οποία είναι η μόνη που κατασκευάζει αυτά τα self tests, διότι, ως γνωστόν, ο Μητσοτάκης έχει σχέσεις με την εταιρεία, το σπίτι του στην Τήνο είναι μεσοτοιχία με του Χριστοφοράκου, και δεν περίμενε να τα εγκρίνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων, αλλά περιορίστηκε στην έγκριση του γερμανικού οργανισμού φαρμάκων, τόση ήταν η έγκαψή του, και άλλα τέτοια… φίδια.

Εχω την αίσθηση, από μια πρόχειρη πληροφόρηση που είχα το Σάββατο, από πρώτο χέρι όμως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκαν. Και βιάστηκαν πολύ.

Θες γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό ενόψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά, θες γιατί καίγονται να ταυτίσουν τον Κυριάκο με δουλειές και με δουλίτσες, φαίνεται πως την «πάτησαν». Γιατί η Siemens μπορεί να παράγει τέτοιου είδους tests, αλλά υπάρχουν συνολικά καμιά… 250αριά εταιρείες που παράγουν ανάλογα tests!!

…και ο μεγάλος δράκος

Διότι τι έκαναν οι δικοί μας εδώ; Πήραν τον κατάλογο των εταιρειών που παράγουν αυτά τα tests από τον γερμανικό οργανισμό φαρμάκου, όπου πρώτη είναι η Abbott και ΟΧΙ η Siemens. Στον κατάλογο είναι καταγεγραμμένες και πιστοποιημένες 259 φαρμακευτικές εταιρείες, ευρωπαϊκές, αμερικανικές, κινεζικές, και οι δικοί μας είπαν «ελάτε στον διαγωνισμό» για τα 10 εκατομμύρια tests. Πώς αυτό τώρα έγινε για να ευνοηθεί η Siemens, λόγω της… μεσοτοιχίας του Κυριάκου με τον Χριστοφοράκο, μετά βεβαιότητος μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι είναι ένα από τα… φίδια που ανέφερα πιο πάνω!

Και πάμε τώρα σε κάτι που είναι… δράκος κανονικός: διότι, εκτός όλων αυτών που προανέφερα, η Siemens ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ μέρος στον διαγωνισμό για τα 10 εκατομμύρια self tests. Ναι, καλά διαβάσατε, η εταιρεία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσκισε τα ιμάτιά του διότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για να πάρει τη δουλειά, επειδή ο Χριστοφοράκος, ο Κυριάκος κ.λπ. κ.λπ., ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!..

Εμεινε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, ακριβώς λόγω των προδιαγραφών που τέθηκαν… 

Η προσφυγή και η βλάβη

Και θα προσθέσω και κάτι ακόμη, που πληροφορήθηκα εξ εγκύρου πηγής, που λένε: προ ημερών, το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε διαγωνισμό για την προμήθεια 3 εκατομμυρίων tests για λογαριασμό του ΕΟΔΥ. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε σε μια εταιρεία, η οποία ΔΕΝ ΗΤΑΝ η Siemens, παρά το γεγονός ότι ο γερμανικός κολοσσός μετείχε στον διαγωνισμό. Αυτό δεν της άρεσε καθόλου – που έχασε τη δουλειά, δηλαδή. Και τι έκανε, παρακαλώ; Εκανε χρήση των δυνατοτήτων που δίνει σε κάθε μετέχοντα δημόσιου διαγωνισμού η νομοθεσία, ήτοι κατέφυγε στη διαδικασία του προδικαστικού ελέγχου!..

Βεβαίως, λίγες ημέρες αργότερα – διάστημα κατά το οποίο οι νομικοί της σύμβουλοι προφανώς μελέτησαν τα του διαγωνισμού -, απέσυρε την προσφυγή, αλλά το γεγονός (φωτογραφικός ο διαγωνισμός για Siemens κ.λπ. κ.λπ.) παραμένει. Και βεβαίως και η… μεσοτοιχία του Κυριάκου με τον Χριστοφοράκο στην Τήνο, όπως θα μας έχει ενημερώσει εγκύρως και ο Θανάσης ο Καρτερός.

Και κάτι επιπλέον όλων των προηγηθέντων, σχετικό με τον διαγωνισμό για την προμήθεια των self tests: η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών που έληγε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μετατέθηκε για μερικές ώρες, ως τις 11 χθες το πρωί, διότι σημειώθηκε βλάβη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην μπορούν να αποστείλουν τις προτάσεις τους.

Γιατί σημειώθηκε η βλάβη; Διότι έπαθε συμφόρηση το ταχυδρομείο. 33 εταιρείες έστειλαν τις προσφορές τους ως το βράδυ του Σαββάτου και άλλες 5-6 χθες, που παρατάθηκε αυτός κατά μερικές ώρες. Η δε αποσφράγιση των προσφορών θα κρατούσε μερικές ώρες ακόμη – αναμενόταν να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Με την κατακύρωση, το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο…

Τώρα τα ξέρετε όλα.

in.gr