ΤΕΝΞ: Οι πυροτεχνουργοί του Στρατού Ξηράς έσπασαν το φράγμα των 1.000 εξουδετερώσεων
3 years, 1 month ago
6

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) είναι οι «πυροτεχνουργοί», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, του Στρατού Ξηράς. Καλούνται συχνά από την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική να συλλέξουν και να εξουδετερώσουν με ασφάλεια βλήματα, χειροβομβίδες, νάρκες ρουκέτες, βόμβες και κάθε λογής στρατιωτικό υλικό, που μπορεί να προέρχεται από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και να έχει θαφτεί σε κάποιον δρόμο για παράδειγμα και κατά την διάρκεια εκσκαφών για εργασίες να ανακαλύπτονται.

Το ΤΕΝΞ είναι ειδική Μονάδα ΜΧ και υπάγεται επιχειρησιακά στο ΓΕΣ/Α1(ΔΕΠΙΧ) και διοικητικά στο ΓΕΣ/ΔΜΧ. Η έδρα της Μονάδας βρίσκεται στις Αχαρνές Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο Στρατόπεδο «Αντ/γου Βασίλειου Καποτά» και επιχειρεί με τις Ομάδες Ναρκαλιείας (ΟΝ, )σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 έκτακτων περιστατικών Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανημάτων/Μηχανισμού- Πυρομαχικών [ΕΕΜ/Μ-Π (EOD)] από ΤΕΝΞ τιμά το προσωπικό του, το οποίο καθημερινά και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε όλη την ελληνική επικράτεια εξουδετερώνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό Εκρηκτικά Μηχανήματα/Μηχανισμούς και Πυρομαχικά, τα οποία συνιστούν απειλή για το κοινωνικό σύνολο.

Αναλυτικότερα, κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν:

 

1193 Βλήματα

694 Χειροβομβίδες

94 Νάρκες

43 Ρουκέτες

25 Βόμβες Αεροπορίας

22 Οπλοβομβίδες​