Βασίλης Παπαθεοδώρου: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του για παιδική πορνογραφία – Τον παρακολουθούσαν 5 μήνες
1 year, 5 months ago
6

Αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοφανής ιστορία παιδικής πορνογραφίας, με κεντρικό πρόσωπο τον πολυβραβευμένο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου, στον απόηχο των αποκαλύψεων υποθέσεων με «πρωταγωνιστές» παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά.

Οσυγγραφέας συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου και προφυλακίστηκε στις φυλακές Τρίπολης, καθώς «πιάστηκε» από το ειδικό λογισμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επισκέπτεται και να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.

Επί μία πενταετία περιηγούνταν στο διαδίκτυο, κυρίως στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο) και κατέβαζε σταδιακά τα βίντεο της φρίκης. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο περιηγούνταν και κατέβαζε αρχεία παιδικής πορνογραφίας σχεδόν σε καθημερινή βάση. Συνομιλώντας μάλιστα ακόμα και με χρήστες του σκοτεινού διαδικτύου που διακινούν ανάλογο υλικό.

Μετά από έρευνα που κράτησε αρκετές εβδομάδες, τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντόπισαν στα αρχεία του, περισσότερα από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό, με παιδιά κάτω των 12 ετών και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου είπε ότι «η σύλληψη έγινε στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου, ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της Δίωξης».

Και διευκρίνισε ότι, «από την έρευνα που έκαναν τα στελέχη της Δίωξης επί πέντε μήνες, προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση».

Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Ο συνήγορος του συγγραφέας, Σταύρος Γεωργόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, τονίζοντας: «ο πελάτης μου δηλώνει αποστροφή προς το υλικό αυτό και δεν θα πρέπει να συνδέεται η περίπτωση αυτή με τις περιπτώσεις που απασχολούν αυτό το διάστημα την επικαιρότητα».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος για τον προφυλακισμένο συγγραφέα και το πορνογραφικό υλικό με παιδιά που βρέθηκε στην κατοχή του «σε αυτή την εφαρμογή πατάς μία λέξη και κατεβαίνουν μαζικά βίντεο, όμως εκείνος δεν τα είδε όλα και ούτε ήθελε να τα δει».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «δεν εξωτερίκευσε βίαιη συμπεριφορά σε παιδί, δεν έχει προκύψει τέτοια περίπτωση».

Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων φέρεται να ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα. Οι ισχυρισμοί του ωστόσο δεν έπεισαν και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αξιολογείται από τους αξιωματικούς της Δίωξης ως άκρως σοβαρή και ερευνώνται και οι διασυνδέσεις του με παγκόσμια κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αν εκτός από το κατέβασμα του αποκρουστικού υλικού ο κατηγορούμενος είχε και άλλες δραστηριότητες.

Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του – Τα αρχεία που «χτύπησαν» συναγερμό

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, εξηγεί πώς έφτασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

«Άδειασμα» από τον εκδοτικό οίκο

Στη σύλληψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου αναφέρθηκαν με ανακοίνωσή τους οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ο συγγραφέας μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση του επικεφαλής του παιδικού τμήματος του εκδοτικού οίκου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Αύγουστος Κορτώ: «Βιάζονται παιδιά για να απολαμβάνουν το θέαμα διεστραμμένα καθίκια»

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook τοποθετήθηκε σχετικά, καθώς οι δυο τους γνωρίζονταν διότι για ένα διάστημα ήταν στον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Αναλυτικά η ανάρτηση: 

«Στην επίγεια κόλαση, υπάρχουν πολλά επίπεδα βαρβαρότητας και φρίκης – και το να βιάζονται παιδιά εφτά κι οχτώ χρονών για να απολαμβάνουν το θέαμα τα διεστραμμένα καθίκια που με τον τρόπο αυτό διασπείρουν και διαιωνίζουν το ασύλληπτο, ασυγχώρητο έγκλημα, πιθανώς να είναι ο πάτος της κόλασης.

Ένα παιδί που υφίσταται τέτοια θηριώδη κακοποίηση, είναι σαν να το σκοτώνεις. Όσοι γιατροί και να πέσουν πάνω του, όση στοργή κι αν λάβει, πώς να διαχειριστεί τέτοιο τραύμα;

Πώς να ορθοποδήσει, να εμπιστευτεί ενήλικους και συνομήλικους, πώς να ερωτευτεί, να δώσει συναινετικά το κορμί του;

Πώς να αποφύγει τη λήθη των ουσιών που είναι συχνά η μοίρα τέτοιων ρημαγμένων παιδιών;

Δεν θέλω ούτε να γράψω τ’ όνομά του, γιατί εννοείται πως τον ήξερα, στον ίδιο εκδότη ήμασταν ένα φεγγάρι. Δεν το χωράει το μυαλό μου – να γράφεις βιβλία για παιδιά, να κλείνεις το αρχείο του Word, και να ανοίγεις το αρχείο της κόλασης.

Πολλά, πολλά χρόνια φυλακή. Τίποτα άλλο», έγραψε στην ανάρτησή του.