«Βίαζε εμένα και την αδελφή μου, ήμουν το τέλειο θύμα» λέει γνωστή ηθοποιός για το Λάμπρο Φιλίππου
1 month, 3 days ago
6

Την άγρια σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων γυναικών, δύο εκ των οποίων είναι μάλιστα αδελφές, από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Λάμπρο Φιλίππου κατά το χρονικό διάστημα από το 2008-2015 αποτυπώνει σε πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο η αρμόδια εισαγγελέας, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη του 41χρονου καλλιτέχνη για το αδίκημα του «βιασμού κατά συρροή κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα».

Η εισαγγελική πρόταση, όπως και οι καταθέσεις των δύο αδελφών στην ανακρίτρια, που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», οδηγούν τον ηθοποιό, μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας -και δη τις καταγγελίες δύο ακόμη γυναικών-, στον προθάλαμο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί για μια βαριά δικογραφία, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτές που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος αρνείται μέχρι κεραίας τα όσα του αποδίδουν οι καταγγέλλουσες, ανάμεσά τους και ηθοποιός με διεθνή καριέρα και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις δύο καταγγέλλουσες αδελφές), κάνοντας λόγο για συναινετικές ερωτικές σχέσεις μαζί τους χωρίς την άσκηση βίας. Ενας ισχυρισμός, όμως, που δεν έγινε δεκτός από την εισαγγελέα, καθώς αυτός «δεν αναιρεί την τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων, αφού ο κατηγορούμενος γενικά με πιεστικό και χειριστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως όχημα τη θεατρική διδασκαλία, οδήγησε τις εγκαλούσες σε πιεστικές και ασφυκτικές συνθήκες για να τελέσει τα παραπάνω αδικήματα».

Η πρόταση της εισαγγελέως είναι κόλαφος για τον ηθοποιό και μένει πλέον να εκδοθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο βούλευμα που θα κρίνει οριστικά το ζήτημα της παραπομπής του ή μη σε δίκη. «Αρχικά με όλες τις εγκαλούσες ο κατηγορούμενος υπήρξε υποστηρικτικός και αρωγός στην προσπάθειά τους να διακριθούν στον καλλιτεχνικό χώρο, στη συνέχεια ωστόσο, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας τους και την επιθυμία τους να ανελιχθούν επαγγελματικά, εξανάγκασε αυτές με σωματική βία να ανεχθούν κατά περίπτωση γενετήσιες πράξεις σε βάρος τους», αναφέρει η εισαγγελέας για τον 41χρονο, παραθέτοντας στη συνέχεια τα στοιχεία εκείνα που, κατά την κρίση της, είναι ικανά να οδηγήσουν τον ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής σε δίκη.

filipou-lampros-1

«Φωνές και ουρλιαχτά»

Η γνωριμία του κατηγορούμενου, ο οποίος μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα έζησε και εργάστηκε και στην Αμερική, με τη μεγαλύτερη από τις δύο αδελφές, την προβεβλημένη ηθοποιό, έγινε τον Μάιο του 2008, στο πλαίσιο θεατρικής παράστασης στην οποία η κοπέλα συμμετείχε ως κομπάρσα μαζί με τη μητέρα της. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο 41χρονος σήμερα άνδρας γνώρισε και τη μικρότερη αδελφή της ηθοποιού – και μάλιστα κατόπιν μεσολάβησης της τελευταίας.

Αναφερόμενη στον βιασμό της μεγαλύτερης αδελφής, σε ηλικία μόλις 16 ετών, από τον κατηγορούμενο η εισαγγελέας αποφαίνεται ότι αυτός συνέβη πρώτη φορά μέσα στο διαμέρισμα του ηθοποιού τον Ιούλιο του 2008. Εκεί ο κατηγορούμενος «χρησιμοποιώντας τις υπέρτερες σωματικές του δυνάμεις, την ακινητοποίησε βίαια σε τοίχο του υπνοδωματίου» και τη βίασε «παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέλησή της, η οποία εξωτερικεύτηκε και με ουρλιαχτά της».

Το ίδιο αποτρόπαιο σκηνικό σε βάρος του 16χρονου τότε κοριτσιού επαναλήφθηκε λίγες ημέρες μετά, τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, αυτή τη φορά στον Λόφο του Στρέφη, όπου ο 41χρονος είχε οδηγήσει το κορίτσι με τη μηχανή του. «Την εγκλώβισε με το σώμα του ανάμεσα στη μηχανή και σε αυτόν, τοποθέτησε το ένα του χέρι εντός του στόματός της ώστε να μη δύναται να καλέσει βοήθεια και τη βίασε», αναφέρει η εισαγγελέας, δεχόμενη πως ακολούθησε, τον Ιούλιο του 2013, μία ακόμη πράξη βιασμού της 30χρονης σήμερα ηθοποιού και πάλι μέσα στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη. «Την πίεσε με δύναμη από τους ώμους ώστε να γονατίσει και ο θώρακάς της να ακουμπήσει στο κρεβάτι, παραμέρισε το εσώρουχό της και την εξανάγκασε σε κατά φύση συνουσία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην πρόταση.

Εξίσου αποτρόπαια είναι, όμως, και τα όσα αναφέρονται για την καταγγελλόμενη συμπεριφορά του 41χρονου σε βάρος της μικρότερης αδελφής της ηθοποιού. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012 ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο σπίτι της κοπέλας, η οποία τότε ήταν 19 ετών. Μπήκε αιφνιδίως στο δωμάτιό της και προέβη σε ασελγείς πράξεις, επιχειρώντας να την εξαναγκάσει με βία να λάβει μέρος σε αυτές. «Η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε διότι η ως άνω παθούσα αντιστάθηκε», αναφέρει η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας πως οι ίδιες πράξεις επαναλήφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα και πάλι μέσα στο δωμάτιο της κοπέλας, με τον κατηγορούμενο να κλειδώνει αυτή τη φορά την πόρτα.

Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται η απαλλαγή του 41χρονου για το περιστατικό βιασμού το οποίο η αδελφή της ηθοποιού είχε καταγγείλει ότι έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 μέσα στο μπάνιο του σπιτιού της. Η νεαρή γυναίκα, όπως έχει καταθέσει, είχε αποπειραθεί τότε να βάλει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της, μην αντέχοντας άλλο την κακοποίησή της από τον κατηγορούμενο.

Τη στιγμή εκείνη μαζί της ήταν η αδελφή της, η οποία, μόλις συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, την οδήγησε στο μπάνιο ώστε να ρίξει νερό στο σώμα της και να συνέλθει. Κάλεσε δε τον ηθοποιό, με τον οποίο τότε διατηρούσε ερωτικό δεσμό, σε βοήθεια. Εκείνος, όπως κατέθεσε, μπήκε στο μπάνιο και τη βίασε. Ωστόσο, όπως έκρινε η εισαγγελέας, η συγκεκριμένη πράξη βιασμού δεν στοιχειοθετείται, διότι ποτέ η κοπέλα δεν κατήγγειλε άσκηση εκ μέρους του 41χρονου «οποιασδήποτε μορφής σωματικής βίας», ούτε και αντέδρασε.
Ο… μονόλογος

Το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς αποδίδεται στον ηθοποιό και απέναντι σε δύο ακόμη γυναίκες οι οποίες τον κατήγγειλαν για βιασμό. «Τον Απρίλιο του 2014 ευρισκόμενος το πρωί με την παθούσα … μέσα στο σπίτι της, της έβγαλε το παντελόνι και το καλσόν που φορούσε, εισχώρησε με βία τα δάχτυλα του χεριού του στα γεννητικά της όργανα» και αφού της έπιασε το κεφάλι την εξανάγκασε σε άλλες ασελγείς πράξεις, αναφέρει η εισαγγελέας, τονίζοντας την προσπάθεια της κοπέλας να απεγκλωβιστεί. Η σεξουαλική κακοποίηση της ίδιας γυναίκας συνεχίστηκε και κατά το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2015.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη καταγγέλλουσα, η εισαγγελέας δέχεται ότι κι εκείνη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον 41χρονο τον Αύγουστο το 2013. Η κοπέλα είχε επισκεφτεί τον κατηγορούμενο στο σπίτι του και «κατά τη διάρκεια της απαγγελίας εκ μέρους της ενός μονολόγου, στο πλαίσιο μαθημάτων υποκριτικής που ο κατηγορούμενος της παρέδιδε, τη σήκωσε όρθια και την έγειρε πάνω στο γραφείο όπου την ακινητοποίησε». Στη συνέχεια, παρά τους λυγμούς της κοπέλας, «της κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο και εισχώρησε βίαια με τα δάχτυλά του στο σώμα της».

«Το έπαιζε μέντορας και μεγάλος αδελφός»

Εφόσον η συγκεκριμένη υπόθεση φτάσει σε ακροατήριο, όπως ζητεί η εισαγγελέας, σε μείζον ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί, κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης, το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις εκ των τεσσάρων καταγγελλουσών, ενώ είχαν υποστεί, όπως υποστηρίζουν, άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον ηθοποιό, συνέχιζαν να συναντιούνται μαζί του. Αυτό συνέβη κατά κόρον με τις δύο αδελφές που μήνυσαν τον 41χρονο, με τη μεγαλύτερη μάλιστα εξ αυτών, την ηθοποιό, να συνάπτει δεσμό μαζί του έχοντας βιαστεί, όπως κατέθεσε, προηγουμένως από εκείνον.

Πρόκειται για μια πτυχή της υπόθεσης για την οποία η 30χρονη σήμερα ηθοποιός ρωτήθηκε επισταμένως από την ανακρίτρια. Απαντώντας στις ερωτήσεις, τόσο εκείνη όσο και η αδελφή της σκιαγράφησαν την προσωπικότητα ενός χειριστικού άνδρα, ο οποίος «το έπαιζε ψυχολόγος και μεγάλος αδελφός», καταφέρνοντας να κερδίσει όχι μόνο τη δική τους εμπιστοσύνη, αλλά και των γονιών τους. Οι δύο γυναίκες χρησιμοποιούν συχνά στις καταθέσεις τους τις λέξεις «ενοχή» και «ντροπή», συναισθήματα που, όπως είπαν, ένιωθαν επί σειρά ετών.

169256870_10223380486274909_2387489348122078830_n

Μάλιστα, η ηθοποιός που το επίδικο διάστημα ήταν μόλις 16 ετών, θέλοντας να καταδείξει τη χειραγώγησή της από τον κατηγορούμενο, δεν έκρυψε τη γοητεία που εκείνος της ασκούσε, φέρνοντάς τη σε επαφή με τον χώρο του θεάματος. «Ημουν σχεδόν παιδί και βγαίναμε με μεγάλους, γνωστούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς και όλα αυτά μέσω του κατηγορούμενου, οπότε ήμουν πολύ εντυπωσιασμένη. Ηταν όλα πολύ μπερδεμένα στο μυαλό μου και δεν είχα την ικανότητα να αντιληφθώ την πολυπλοκότητα όσων συνέβαιναν. Αυτό που τον ερέθιζε ήταν ότι ήμουν μικρή και ευάλωτη, ότι με χειριζόταν ψυχολογικά και κυρίως με έκανε ό,τι ήθελε», είπε.

Τα όσα, πάντως, έχει καταθέσει η νεαρή ηθοποιός για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησής της προκαλούν σοκ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι σε δύο από τις επίδικες πράξεις βιασμού που υπέστη ήταν 16 ετών. «Οι κινήσεις του ήταν πολύ γρήγορες και δυνατές, ούρλιαζα μηχανικά και επειδή ήταν καλοκαίρι και ήταν ανοιχτή η μπαλκονόπορτα, αυτός σταμάτησε, την έκλεισε και επέστρεψε, αυτό κράτησε πολύ λίγο», λέει για τον καταγγελλόμενο δεύτερο βιασμό της το 2008 και προσθέτει: «Θυμάμαι τον εαυτό μου να είμαι φάτσα στον τοίχο και τα χέρια του ήταν πάνω στα δικά μου. Θυμάμαι τα ρούχα που φορούσα γιατί ήταν τα ίδια με την πρώτη φορά. Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι τα ρούχα μου ήταν προκλητικά, σαν να φταίω εγώ».

Η 30χρονη ρωτήθηκε από την ανακρίτρια γιατί έκανε σχέση με τον ηθοποιό, παρά την προγενέστερη βίαιη συμπεριφορά του προς εκείνη. «Τον ερωτεύτηκα… Ενιωθα μια τρομερή εξάρτηση, ότι υπήρχα μόνο μέσα από το δικό μου βλέμμα, αλλιώς ήμουν ένα τίποτα. Με κολάκευε από τη μια, από την άλλη με εξευτέλιζε», ανέφερε η κοπέλα κάνοντας λόγο στην κατάθεσή της ακόμη και για βίαιες χωρίς συναίνεση σεξουαλικές επαφές της με τον κατηγορούμενο και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους: «Ημουν το τέλειο θύμα, είχε εξουσία πάνω μου, είχε τον ρόλο του μπαμπά, του δασκάλου και του καθηγητή.

Γνώρισε τους γονείς μου, τον δέχτηκαν. Τους είχε πείσει ότι βοηθούσε και την αδελφή μου. Μπήκε και στην οικογένειά μου, οι γονείς μου τον συντηρούσαν οικονομικά για μεγάλο διάστημα».

«Τα έφτιαξα με κάποιον που με βίασε, ντρέπομαι και που το λέω»

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, η ηθοποιός ρωτήθηκε για τη γνωριμία του κατηγορούμενου με τη μικρότερη αδελφή της το καλοκαίρι του 2008. «Πήγαμε στο σπίτι του για φαγητό και έλεγε “πω πω κορμάρα, τι όμορφη που είναι!”. Μου ζήτησε το κινητό της, να τη γνωρίσει καλύτερα. Νομίζω ότι του είχε πει και η αδελφή μου πως είχε κάποιες δυσκολίες, πως πήγαινε σε ψυχολόγο, ντρεπόταν, ήταν κλειστή… Χάρηκα που θα την έβλεπε. Το έπαιζε ψυχολόγος, μέντορας και πίστευα ότι θα τη βοηθήσει, του είχα εμπιστοσύνη», απάντησε η νεαρή γυναίκα και σε άλλο σημείο της κατάθεσής τόνισε: «Τα έφτιαξα με κάποιον που με βίασε.

Ντρέπομαι ακόμη και που το λέω. Εμαθα για την αδελφή μου τον Αύγουστο του 2015. Μου ζήτησε να μιλήσουμε, κάτσαμε στο δωμάτιο και μου είπε: “Ο Λάμπρος με βίαζε όλα αυτά τα χρόνια”. Τον πήρα τηλέφωνο, ούρλιαζα, ανέβηκαν οι γονείς μας, τον είχα σε ανοιχτή ακρόαση, τα παραδέχτηκε όλα. Οταν βγήκε το #ΜeΤoo, διαβάζοντας όλο αυτό μου θύμισε τι είχα νιώσει κι εγώ. Βιασμός για μένα μέχρι τότε ήταν κάποιος άγνωστος που σε βιάζει – δεν είχα καταλάβει ότι είχα βιαστεί κι εγώ».
«Πήρα το μαχαίρι της κουζίνας»

Εξίσου σοκαριστικά είναι όμως και τα όσα αναφέρει στη δική της κατάθεση στην ανακρίτρια η αδελφή της ηθοποιού. «Με ρώταγε αν έχω αγόρι, αν έχω φιλήσει ποτέ κάποιο αγόρι. Εγώ απάντησα όχι, ήμουν κλεισμένα 14. Μου ζήτησε το τηλέφωνό μου και του το έδωσα. Το είπα στην αδελφή μου. Χάρηκε που ήθελε να με γνωρίσει, γιατί γενικά δυσκολευόμουν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους. Πήγα μόνη μου, το μόνο που θυμάμαι είναι η στιγμή που με βίασε», είπε η κοπέλα και συνέχισε: «Αρχισα να κλαίω φωνάζοντας. Εκείνος άρχισε να γελά… Σταμάτησε προφανώς επειδή τρόμαξε που φώναζα, με πήρε να κάτσουμε στον καναπέ, με πήρε αγκαλιά και με χάιδευε σε όλο το σώμα μου, στα γεννητικά μου όργανα και στο στήθος.

Με έπεισε ότι έχω ψυχολογικό πρόβλημα και γι’ αυτό έκλαιγα. Μου έλεγε ότι εκείνος μόνο με καταλαβαίνει και με έπεισε να πάω σε ψυχολόγο. Το έφερε περίεργα και ότι αυτό που συνέβη θα είναι το μυστικό μας και δεν θα το πω σε κανέναν, ούτε στον ψυχολόγο. Μετά μου είπε να τον παίρνω τηλέφωνο έπειτα από κάθε συνεδρία και να του λέω τι είχαμε πει».

Η 29χρονη σήμερα γυναίκα κατέθεσε πως φοβόταν ότι έκανε κακό στην αδελφή της: «Ενιωθα ότι εγώ φταίω, ότι εγώ το προκάλεσα… Ολα αυτά τα χρόνια ντρεπόμουν να κοιτάξω την αδελφή μου στα μάτια, είχα βαριά κατάθλιψη και όταν σταμάτησαν οι βιασμοί και έφυγε για την Αμερική τον Νοέμβριο του 2014 (σ.σ.: ο κατηγορούμενος), βρήκα ξανά τη χαρά της ζωής», είπε στην ανακρίτρια καταθέτοντας ακόμη πως κι εκείνη, όπως και η αδελφή της, παρά την κακοποιητική συμπεριφορά του ηθοποιού απέναντί της, συνέχισε να συναντιέται μαζί του: «Μου είχε προκαλέσει μια εγκεφαλική κατάσταση, σαν να είναι ο μεγάλος μου αδελφός, σαν να είναι φίλος μου, ότι μόνο αυτός με καταλαβαίνει».

Ακολούθως περιέγραψε και άλλα αρρωστημένα σκηνικά κακοποίησής της, σε ηλικία 19 ετών (τον Δεκέμβριο 2012) και ενώ η αδελφή της κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο, με αποκορύφωμα τον Οκτώβριο του 2013, όταν και, σύμφωνα με την κατάθεσή της, χαστούκισε τον κατηγορούμενο μην αντέχοντας άλλο τη συμπεριφορά του: «Εκείνος μαρμάρωσε… Πήγα στην κουζίνα και γύρισα με το μαχαίρι του ψωμιού και του το έδειξα, δίχως να πιστεύω ότι θα κάνω κάτι… Εκεί είδα τον φόβο στο πρόσωπό του. Την επομένη η αδελφή μου μού είπε ότι σε 2-3 ημέρες θα έφευγε για την Αμερική. Ενιωσα τεράστια ανακούφιση».

Lampros-Filippou---The-Peasant

«Θέλει δόξα και χρήματα»

Από την πλευρά του ο 41χρονος ηθοποιός κατά την απολογία του αρνήθηκε κάθε κατηγορία, προσκομίζοντας σωρεία ερωτικών μηνυμάτων που ελάμβανε από τις καταγγέλλουσες. Μάλιστα, ο ίδιος με δημόσια τοποθέτησή του, όταν οι καταγγελίες σε βάρος του είδαν το φως της δημοσιότητας, δήλωσε έκπληκτος, δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα από όσα του αποδίδονται. «Είχα μαζί της μια τρυφερή και ρομαντική σχέση», είπε για την ηθοποιό σημειώνοντας πως υπήρχε συναίνεση και ότι όσα λέει είναι ψέματα. «Εχει μια ματαιοδοξία, ήθελε από τα 8 της χρόνια να γίνει ηθοποιός.

Οταν έκανε τις καταγγελίες, δεν με χρειαζόταν πια, είχε ατζέντηδες κι έτσι με πέταξε. Οταν κάποιος δεν της ήταν χρήσιμος, ήταν πολύ υπεροπτική. Θέλει να θεοποιηθεί ως ιέρεια του #MeToo, θέλει να πάρει όσo περισσότερη δόξα και χρήματα μπορεί, δεν τη νοιάζει τίποτα εκτός από την επιτυχία της», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα όσα του αποδίδει η αδελφή της ηθοποιού, ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για μυθεύματα: «Τα βγάζει από το μυαλό της, υπέφερε στον κόσμο της και σκοπός της ήταν να εκδικηθεί την αδελφή της, την οποία ζήλευε».

Για τις άλλες δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν κατέθεσε πως κι αυτές λένε ψέματα, ενώ για τη μία εξ αυτών ανέφερε: «Μου έστελνε μηνύματα αγάπης. Aν δεν είχα τα μηνύματα αυτά , δεν ξέρω πώς θα αποδείκνυα την αθωότητά μου». Επιπρόσθετα, ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα, όπως και η τέταρτη καταγγέλλουσα, συντάχθηκαν με τη λαμπερή ηθοποιό αποσκοπώντας στη βοήθειά της και όλες μαζί με το κίνημα #MeToo για λόγους εκδίκησης. Μετά την απολογία του ο 41χρονος αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.