Βοιωτία: Το μοιραίο λάθος των δολοφόνων του Γιάννη Σκαφτούρου – Τα σενάρια που εξετάζουν οι αρχές
1 year, 11 months ago
6

«Δεν ήταν τυχαία ούτε η μέρα ούτε ο τόπος»

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες της εν ψυχρώ εκτέλεσης του επιχειρηματία Γιάννη Σκαφτούρου, μέσα στο σπίτι του στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Οδηγό στις έρευνες αναμένεται να αποτελέσει η μοτοσικλέτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη εκτός δρόμου στη διασταύρωση της Χασιάς με τη Στεφάνη, καθώς και η μαρτυρία του ανθρώπου που επέβαινε σε αγροτικό όχημα και απειλήθηκε από τους εκτελεστές, προκειμένου να το παρατήσει για να το πάρουν και να καταφέρουν να το σκάσουν από το σημείο.

Με αυτά τα δύο στοιχεία οι αρχές επιχειρούν να λύσουν το γρίφο της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου.

Το λάθος των δραστών που μπορεί να τους στοιχίσει

Σύμφωνα με τις αρχές, οι δράστες της δολοφονίας του 55χρονου επιχειρηματία έκαναν ένα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο και ενδέχεται να οδηγήσει τις αρχές στα ίχνη τους και κατά συνέπεια στα ίχνη των ηθικών αυτουργών, δηλαδή αυτών που διέταξαν τη δολοφονία.

Το λάθος είναι ότι εγκατέλειψαν την μοτοσικλέτα, της οποία πιθανότατα έχασαν τον έλεγχο της και βγήκαν εκτός δρόμου.

Οι αρχές έχουν επικεντρωθεί πλέον στο να συνθέσουν το παζλ της υπόθεσης, προκειμένου να «αποκωδικοποιήσουν» το κίνητρο αυτών που διέταξαν τους εκτελεστές να «σβήσουν» τον Γιάννη Σκαφτούρο.

«Δεν ήταν τυχαία ούτε η μέρα ούτε ο τόπος»

«Δεν είναι τυχαία ούτε η ημέρα ούτε ο τόπος για τη δολοφονία» λέει από την πλευρά του ο ταξίαρχος έν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Θανάσης Κατερινόπουλος.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε στο χωριό του, η διαφυγή είναι πολύ εύκολη από αυτούς τους ανθρώπους, είναι πολλοί οι διάδρομοι διαφυγής και δεν διακινδυνεύουν» είπε ο κ. Κατερινόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτελεστές δεν είναι τυχαίοι: «Ήξεραν να χειριστούν τα όπλα. Πιθανόν να μην τους ενδιέφερε και το εάν θα σκοτωθούν και άλλοι. Πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου».

Ο κ. Κατερινόπουλος είπε πως ο Γιάννης Σκαφτούρος ήταν ένα στέλεχος της μαφίας, είχε την επίθεση που είχε γίνει εις βάρος του στο παρελθόν και σίγουρα έπαιρνε μέτρα.

Μέσα από τη φυλακή η εντολή δολοφονίας;

Όσον αφορά το ποιος παρήγγειλε το συμβόλαιο θανάτου, ο κ. Κατερινόπουλος είπε: «Η μία εκδοχή είναι να δόθηκε μέσα από τη φυλακή, από αντίπαλη ομάδα που θέλει να κυριαρχήσει στον χώρο που δραστηριοποιούταν και αυτός. Η άλλη εκδοχή είναι να έχει δοθεί από την ίδια του την ομάδα. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν τα ηνία της ομάδας και θέλουν να αναλάβουν οι ίδιοι την ομάδα ή να δημιουργήσουν νέα».

Όπως εκτίμησε, εάν οι δράστες είναι από άλλη ομάδα, η δολοφονία του «θα μπορούσε να είναι και μήνυμα σε άλλους ανθρώπους».

Το χρονικό της δολοφονίας – Τουλάχιστον 4 οι δράστες

Τις στιγμές χαλάρωσης στο πατρικό του σπίτι, με την οικογένεια του για τις ημέρες των γιορτών, φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν οι τουλάχιστον τέσσερις δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου.

Οι δολοφόνοι, που όπως δείχνει ο τρόπος δράσης ήταν πληρωμένοι και εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους μέρα μεσημέρι στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Ήταν τουλάχιστον 4 άτομα που σταμάτησαν με δυο μοτοσικλέτες σε απόσταση λίγων μέτρων από τη μονοκατοικία, όπου διασκέδαζαν περίπου 10 άτομα.

Τρείς από τους κακοποιούς πήδηξαν από το μαντρότοιχο στην αυλή του σπιτιού και από κοντινή απόσταση άρχιζαν να γαζώνουν με το καλάσνικοφ τον 55χρονο. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Από τα πυρά τραυματίστηκαν ελαφρά η 22χρονη κόρη του και ο 45χρονος συμπέθερός του.

Οι δράστες πυροβόλησαν τουλάχιστον 15 φορές. Στο σημείο βρέθηκαν και κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών. 

Ποιο ήταν το θύμα

Ο Γιάννης Σκαφτούρος, γνωστός με το προσωνύμιο «θείος Τζό» θεωρούνταν από τις αρχές βαρύ όνομα στον κόσμο της νύχτας και στενός συνεργάτης νονού που έχει δολοφονηθεί. Το 2018 είχε πέσει θύμα επίθεσης μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, από κρατούμενους, μέλη της αλβανικής μαφίας, που τον είχαν τραυματίσει με μαχαίρι.

Είχε αποφυλακιστεί το 2019 αφού είχε σπάσει η ποινή των ισοβίων, καθώς στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικαστεί μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και είχε αθωωθεί για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Η ποινή που του είχε υποβληθεί ήταν 6 χρόνια κάθειρξη. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε συλληφθεί σε τυχαίο έλεγχο αστυνομικών στη Γλυφάδα. Στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα πιστόλι, σφαίρες, μαχαίρι και ένας ασύρματος.

in.gr