Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο
3 years, 1 month ago
6

Δύο αγαπημένα και εξαιρετικά δημοφιλή ροφήματα φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση στη μείωση του καρδιααγειακού κινδύνου τόσο σε υγιείς όσο και σε όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ποια τα ευρήματα ιαπωνικής μελέτης

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ φαίνεται ότι μείωνει τον κίνδυνο θανάτου για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή αποτρέποντας περαιτέρω καρδιαγγειακά επεισόδια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Stroke, την έντυπη έκδοση της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικού Επεισοδίου που αποτελεί τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ βοηθά τους ασθενείς που πέρασαν έμφραγμα του μυοκαρδίου μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου, ενώ αποτρέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε υγιή άτομα.

Προηγούμενη έρευνα εξέτασε τα οφέλη του πράσινου τσαγιού και του καφέ στην καρδιαγγειακή υγεία ατόμων χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου. Στην τρέχουσα έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και καφέ σε ασθενείς που επιβίωσαν εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής  των επιζώντων από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό και την ανάγκη βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής μετά από αυτά τα καρδιαγγειακά συμβάντα», λέει ο Hiroyasu Iso, MD, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Osaka και ο συγγραφέας υπεύθυνος για την σχετική με την μελέτη αλληλογραφία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 46.000 συμμετεχόντων (ηλικίας 40 έως 79 ετών, 60% γυναίκες) από την Ιαπωνική Συνεργατική Μελέτη Κοόρτων για την Αξιολόγηση του Κινδύνου Καρκίνου (μελέτη JACC), μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 45 κοινότητες σε ολόκληρη την Ιαπωνία. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου και χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης πράσινου τσαγιού (ένα φλιτζάνι 100ml) και καφέ (ένα φλιτζάνι 150ml) των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν:

-Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν σπάνια πράσινο τσάι, οι επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου που κατανάλωναν τουλάχιστον επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά περίπου 62%. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

-Οι επιζώντες από καρδιακή προσβολή που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μείωσαν τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 22% σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν τακτικά καφέ.

-Τα άτομα χωρίς βεβαρημένο ιστορικό που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την εβδομάδα είχαν περίπου 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας όλων των αιτιών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

-Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω καρδιαγγειακά συμβάντα στους επιζώντες, ενώ η κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτρέψει τέτοια συμβάντα σε υγιή άτομα.

«Μια σημαντική επισήμανση που πρέπει να γίνει είναι ότι στην ιαπωνική κουλτούρα, το πράσινο τσάι συνήθως παρασκευάζεται με νερό, χωρίς ζάχαρη. Επιπλέον, ο καφές παρασκευάζεται με νερό και περιστασιακά με γάλα και ζάχαρη», δήλωσε ο καθηγητής Iso. Με απλά λόγια ο τρόπος παρασκευής αυτών των ροφημάτων είναι πιο υγιεινός.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή η μελέτη ήταν παρατηρητική, επομένως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ο λόγος που η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση της δράσης του πράσινου τσαγιού και του καφέ.

protothema.gr