Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο
3 years, 5 months ago
6

Κομβικός μήνας για την πορεία της επιδημίας, η οποία ήδη σαρώνει στην Αττική, είναι ο Οκτώβριος. Η κυκλοφορία του κορωνοϊού η οποία αποτυπώνεται καθαρά σε νέες διαγνώσεις, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή του συστήματος υγείας αλλά και για τα μέτρα που θα ενεργοποιήσουν οι αρμόδιοι.

Ο στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών που βρίσκονται μήνες τώρα στη μάχη κατά του κορωνοϊού ήταν να διανυθεί αυτό το χρονικό διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου από άλλη επιδημιολογική αφετηρία, δηλαδή με άλλο, μικρότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από τον τωρινό των 400 και πλέον κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη διαχείριση της κατάστασης. Παρά ταύτα εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι η επιδημία δεν έχει εκθετική αύξηση και θεωρούν ότι η ανοδική τάση που καταγράφεται μπορεί να ανακοπεί.

Όπως υπογράμμισε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης«το δεύτερο κύμα επιδημίας, στο βόρειο ημισφαίριο, μπαίνει σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταθερά θα επηρεάζεται από τη μείωση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε πιο ζεστούς χώρους, όπου η μετάδοση του ιού είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη. Είναι λογικό να υπάρξει αύξηση της μετάδοσης προς τα τέλη Οκτώβρη» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι «σιωπηλές απειλές» της ασυμπτωματικής μετάδοσης και της υπερμετάδοσης

Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στις εστίες υπερμετάδοσης που αποτυπώθηκαν τις τελευταίες μέρες στις δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αθήνα και την Καρδίτσα, αλλά και στο εργοστάσιο στην Πέλλα. Εστίες όπου συγκεντρώθηκε πολύ υψηλό ιικό φορτίο και του οποίοι οι επιπτώσεις θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, μίλησε για τα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης του κορωνοϊού που τον καθιστούν δύσκολα ελέγξιμο:

 «Είναι η μετάδοση από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει σημαντικά συμπτώματα – άρα δε μπορούν να αντιληφθούν ότι έχουν κολλήσει- και η μετάδοση υπό κατάλληλες και όχι πλήρως κατανοητές από μας συνθήκες που μπορεί να γίνει σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτή η υπερμετάδοση μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας του ιού από τη μία μέρα στην άλλη» τόνισε.

«Γι΄ αυτό πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σιωπηλούς φορείς της πανδημίας και να τηρούμε τα μέτρα. Η μάσκα και η κοινωνική απόσταση παραμένουν η ραχοκοκαλιά της πρόληψης της μετάδοσης και δρουν αποτελεσματικά τόσο στην ασυμπτωματική μετάδοση όσο και δυναμική υπερμετάδοσης» υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής αναφορικά με τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό.

«Βαραίνουν» τα επιδημιολογικά δεδομένα

Τα αρνητικά ρεκόρ της επιδημίας αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων συνεχίζονται. Εχθές τα 460 νέα κρούσματα κορωνοϊού «έσπασαν» το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 21 Σεπτεμβρίου με 453 κρούσματα. Τότε είχαν σημαντική επίπτωση οι 190 συρροές από την εστία στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Εχθές οι 115 περιπτώσεις θετικών στον κορωνοϊό ατόμων από το εργοστάσιο στην Πέλλα.

Είναι η τέταρτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 400 σε δύο εβδομάδες. Από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί σε άλλες δύο επιδημιολογικές εκθέσεις 400 και άνω κρούσματα, στις 29 Σεπτεμβρίου (416) και προχθές, Ι Οκτωβρίου άλλα 411 κρούσματα.

Δυναμική χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την πορεία της επιδημίας και σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις. Ο χθεσινός απολογισμός μέχρι χθες το απόγευμα ήταν 85 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, αλλά την περασμένη Πέμπτη είχαν φθάσει τους 89, με εκτίναξη 11 νέων διασωληνωμένων ασθενών σε ένα 24ωρο. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Από τους 85 διασωληνωμένους οι 26 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Τα θύματα του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 ανέρχονταν με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε 398 – κατά μέσο καταλήγουν 5 ασθενείς την ημέρα. Τέλος, ο τελευταίος απολογισμός στα νοσοκομεία περιλαμβάνει 683 ασθενείς, από τους οποίους οι 490 νοσηλεύονται σε απλές κλινικές covid-19 και οι υπόλοιποι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας.

Πηγή: ygeiamou.gr