Γαρύφαλλο: Οι άγνωστες ιδιότητές του για την υγεία που σίγουρα δεν γνωρίζατε Σήμερα το χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες
2 months, 6 days ago
6

Το γαρίφαλο υπήρξε το μήλον της έριδος για πολλούς θαλασσοπόρους της αποικιοκρατίας, που προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μπαχαρικού και συνάμα βοτάνου. Σήμερα το γαρίφαλο χρησιμοποιείται τόσο στη γαστρονομία όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για τις αξιοθαύμαστες οργανοληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Τα γαρύφαλλα χρησιμοποιούνται συνήθως είτε ως ολόκληρα αποξηραμένα μπουμπούκια, είτε αλεσμένα σε μορφή σκόνης, είτε στη μορφή αιθέριου ελαίου. Σε όλες τις μορφές τους παρουσιάζουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά το αιθέριο έλαιο φαίνεται να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστικότητα.

Το γαρύφαλλο, ως μπαχαρικό, περιέχει σημαντική ποσότητα μετάλλων, όπως το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το κάλιο, ο σίδηρος και το σελήνιο, τα οποία επιδρούν θετικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Μερικές από τις κύριες δραστικές ενώσεις του γαρύφαλλου είναι: η ευγενόλη, το β-καροφυλλένιο και διάφορα σεσκιτερπένια.

-Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα γαρύφαλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία βοηθούν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και αντιμετώπιση ορισμένων φλεγμονωδών νόσων.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου (και κυρίως η ευγενόλη που αυτό περιέχει) έχει την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο της αρθρίτιδας.

-Βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων των αναπνευστικών παθήσεων

Παραδοσιακά το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται κυρίως στη μορφή τσαγιού ή στην αρωματοθεραπεία για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος, της βρογχίτιδας, αλλά και της ιγμορίτιδας.

Το μάσημα του γαρύφαλλου θεωρείται επίσης πως βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα, ενώ το αιθέριο έλαιο του δρα ως αποχρεμπτικό για τη θεραπεία διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος.

-Καταπολεμά διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του γαρύφαλλου φαίνεται πως συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων παθογόνων βακτηρίων. Συγκεκριμένα, σημαντική είναι η δράση του ενάντια σε βακτήρια που επηρεάζουν τη στοματική κοιλότητα και προκαλούν ασθένειες, όπως η ουλίτιδα.

-Συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Το γαρύφαλλο και κυρίως η νιγερικίνη, που αυτό περιέχει, έχει φανεί από μελέτες πως μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πιθανοί μηχανισμοί δράσης τους, που έχουν παρατηρηθεί, είναι η αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης, βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη και αύξηση της πρόσληψης του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα.

-Βελτιώνει την υγεία του ήπατος

Η ευγενόλη, που περιέχει το γαρύφαλλο, φαίνεται να δρα ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία του ήπατος. Μελέτες σε ζώα έχουν παρατηρήσει βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος, μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες σε αυτό, καθώς και αναστροφή των συμπτωμάτων της κίρρωσης του ήπατος, ύστερα από χορήγηση ελαίου γαρύφαλλου.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιώσουν τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.

-Μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Ορισμένα συστατικά του γαρύφαλλου έχουν παρουσιάσει, σε μελέτες in vitro, πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες, μέσω αναστολής της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων και προώθησης της απόπτωσης αυτών.

-Προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα

Μερικά συστατικά του γαρύφαλλου φαίνεται πως συμβάλουν στην αντιμετώπιση των γαστρικών ελκών. Ο τρόπος με τον οποίο βοηθούν αφορά την αύξηση της παραγωγής γαστρικής βλέννας. Η γαστρική βλέννα λειτουργεί ως φραγμός, που βοηθά στην προστασία της εσωτερικής επένδυσης του στομάχου από διαβρώσεις που προκαλούν τα οξέα.

 pronews.gr 

Έτσι το γαρύφαλλο αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό μέσο ενάντια στα γαστρικά έλκη.