Οι ωφέλιμες συνήθειες που θα «απογειώσουν» το ανοσοποιητικό μας μέσα στο 2021!
3 years, 3 months ago
6

Η αλήθεια είναι πως το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους, η οποία μπορεί να μας στέρησε πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, όμως συγχρόνως μας χάρισε μερικά πολύ σημαντικά μαθήματα.

Το διάστημα που περάσαμε μένοντας σπίτι και ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις των ειδικών, ήταν μία ευκαιρία να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας και να αναζητήσουμε τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε μία πιο ωφέλιμη καθημερινότητα. Και ακριβώς το ίδιο, σκοπεύουμε να κάνουμε και μέσα στο νέο έτος που «ανοίγεται» μπροστά μας!

αι στην υγεία μας εν γένει, είναι στο χέρι μας να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας τις ευεργετικές «ιεροτελεστίες» που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό και θα μας χαρίσουν μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις νέες συνήθειες που αξίζει να ακολουθήσουμε μέσα στο 2021, για να αποκτήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που θα ωφελεί όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη διάθεσή μας.

1.Επωφελούμαστε από τις ζεστές λιακάδες

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα «πολυτιμότερα» θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και δη, για το ανοσοποιητικό μας. Παρότι υπάρχουν τροφές που περιλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D στη σύστασή τους, η ποσότητα αυτή δεν αρκεί για να καλύψουμε την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού. Για να εξασφαλίζουμε, λοιπόν, την ποσότητα που χρειαζόμαστε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να επωφεληθούμε από τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου, απολαμβάνοντας έναν περίπατο στη ζεστή λιακάδα. Η επαφή του δέρματος με τις ακτίνες UVB, δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να παράγει από μόνος του την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται, ώστε να λειτουργεί στο βέλτιστο.

2.Ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός δεν έχει το χρονικό περιθώριο να ανακάμψει έπειτα από μία δύσκολη ημέρα, ούτε να παράγει τα απαραίτητα αντισώματα που δημιουργούνται ενόσω εμείς κοιμόμαστε, με αποτέλεσμα να οδηγείται καθημερινά στα όρια της εξάντλησης. Ακολουθώντας πιστά μία συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου και απολαμβάνοντας τουλάχιστον 7 με 8 ώρες στο κρεβάτι, το σώμα και το μυαλό μας θα ξεκουράζονται και το ανοσοποιητικό μας θα είναι πάντα… ετοιμοπόλεμο!

3.Καταναλώνουμε περισσότερο νερό

Δεν είναι τυχαίο που οι ειδικοί αποκαλούν το νερό ως μία «πηγή ζωής», καθώς έχει αποδειχθεί πως η καθημερινή κατανάλωση νερού μπορεί να παρουσιάσει θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία ενός οργανισμού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το νερό είναι ουσιαστικά ο μεταφορέας των θρεπτικών συστατικών στο εσωτερικό του οργανισμού και η κινητήριος δύναμη που δίνει μεγαλύτερη ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος. Όσο παραμένουμε ενυδατωμένοι, οι τοξίνες και τα απόβλητα απομακρύνονται από τον οργανισμό μας, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες για την εμφάνιση κάποιας φλεγμονής στο εσωτερικό του.

4.Επενδύουμε σε μία στοχευμένη διατροφή

Λαμβάνοντας υπόψη πως το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται εντός του γαστρεντερικού συστήματος, αντιλαμβανόμαστε γιατί η διατροφή είναι το «Α και το Ω» για έναν υγιή οργανισμό. Επενδύοντας σε τροφές «πλούσιες» σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, ο αρακάς, το κεφίρ, αφού αυτές είναι που διατηρούν την ισορροπία ανάμεσα στα «καλά» και τα «κακά» βακτήρια του γαστρεντερικού, ενισχύουμε συγχρόνως τους μηχανισμούς της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας.

5.Παραμένουμε… πιστοί της σωματικής άσκησης

Η γυμναστική είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το σώμα μας σε φόρμα και τον οργανισμό μας υγιή, καθώς όσο καλύτερη είναι η φυσική μας κατάσταση, τόσο πιο εύκολα μπορεί το σύστημα να αντιμετωπίσει μία επερχόμενη λοίμωξη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως οι αερόβιες προπονήσεις μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σε μεγάλο βαθμό, αφού μέσω των ασκήσεων ενεργοποιούνται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, μεταφέροντας σε όλο το σώμα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία και κρατώντας την άμυνά μας σε εγρήγορση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως επενδύοντας στις παραπάνω συνήθειες και συνεχίζοντας να ακολουθούμε σχολαστική προσωπική υγιεινή, κανένας ιός και καμία λοίμωξη δεν θα εμποδίσει τα σχέδια που έχουμε κάνει για το νέο έτος, ενώ το 2021 θα είναι μία χρονιά ξέγνοιαστη και γεμάτη υγεία!