Ηράκλειο: Εξάχρονη δότρια οργάνων χαρίσε ζωή σε 4 παιδιά
1 year, 1 month ago
6

Μόλις 6 ετών ήταν η μικρή Ελευθερία, η οποία δυστυχώς κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν. Ηρακλείου, το Σάββατο 30 Ιουνίου 2018. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους, να δώσουν την συγκατάθεσή τους για τη Δωρεά Οργάνων της άτυχης κόρης τους.

Άμεσα ενημερώθηκε ο Ε.Ο.Μ., ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 30 ώρες.

Λόγω της μικρής ηλικίας της δότριας, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από την Ουγγαρία για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Τορίνο για το ήπαρ και τους νεφρούς, ενώ οι κερατοειδείς αφαιρέθηκαν από το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Τις επόμενες ώρες η ανυπέρβλητη προσφορά της μικρής δότριας χάριζε ζωή σε 4 παιδιά. Οι νεφροί μεταμοσχεύθηκαν σε ένα αγοράκι 13 ετών και ένα κοριτσάκι 4 ετών από τη Γένοβα. Το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 9 ετών από το Τορίνο. H καρδιά της δότριας χτυπά ξανά, σε ένα αγοράκι 3 ετών από την Ουγγαρία.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, το ΕΚΑΒ Κρήτης ανέλαβε την μεταφορά των χειρουργικών ομάδων, αλλά και των μοσχευμάτων.

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κος Μπριασσούλης και η Ιατρός που συντόνισε την όλη διαδικασία κα Ταβλαδάκη, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε εμείς προσωπικά αλλά και όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων του Π.Γ.Ν. Ηρακλείου να ευχαριστήσουμε τους γονείς της Ελευθερίας για το ήθος, την αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν στην πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής τους. Πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανα της «πριγκίπισσάς» τους για να δώσουν ζωή σε άλλα παιδιά και στα μάτια τους είδα την ανακούφιση όταν όλα πήγαν καλά. Πολλά ευχαριστώ για τους ανθρώπους του ΕΟΜ που παλέψαμε μαζί εκείνο το 24ωρο για τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο του συντονισμού των ληπτών σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως για την ευαισθησία και την υποστήριξή τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, καθ. Ανδρέας Καραμπίνης, αναφέρει: «Μέσα από αυτό τον άδικο θάνατο, οι γονείς της Ελευθερίας ανέδειξαν για ακόμα μια φορά το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων, δίνοντας μια νέα ζωή σε 4 άλλα παιδιά. Η πράξη τους ας αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας».