Καρκίνος: Το συμπλήρωμα βιταμινών που αυξάνει «σημαντικά» τον κίνδυνο σε «υγιείς» άνδρες
2 years, 1 month ago
6

Ο καρκίνος μπορεί να είναι τρομερά δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή συχνά πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται πριν ανιχνευθεί. Ένα δημοφιλές συμπλήρωμα βιταμινών φέρεται να ενοχοποιείται αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε «υγιείς» άνδρες.

 

Της: Έπη Τρίμη

Τα καρκινικά κύτταρα συχνά πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος πριν ανιχνευθούν. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ασάφεια των συμπτωμάτων, τα οποία οδηγούν πολλούς να καθυστερήσουν την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Τα θλιβερά ποσοστά θνησιμότητας αντικατοπτρίζουν αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, μπορείτε να παρέμβετε πριν αναπτυχθεί ο καρκίνος.

Οι κακές συνήθεις έχουν από καιρό προσδιοριστεί ως παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, με το κάπνισμα να είναι η πιο προφανής.

Ένας από τους πιο εκπληκτικούς παράγοντες κινδύνου που προέρχονται από την έρευνα είναι το συμπλήρωμα της βιταμίνης Ε.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι ασθενειών και λοιμώξεων (το ανοσοποιητικό σύστημα).

Ωστόσο σύμφωνα με το NHS, θα πρέπει να είστε σε θέση να πάρετε όλη τη βιταμίνη Ε που χρειάζεται ο οργανισμός μέσω της διατροφής.

Η κλινική δοκιμή

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που περιλάμβαναν σελήνιο και βιταμίνη Ε (SELECT)  υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Το SELECT ήταν μια κλινική δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν μία ή και οι δύο από αυτές τις ουσίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη όταν ληφθούν ως συμπληρώματα διατροφής.

 

Η δοκιμή διεξήχθη αρχικά το 2008, αλλά το 2011 ξεκίνησε μια δοκιμή παρακολούθησης για να διερευνηθεί περαιτέρω η πιθανή συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης Ε και του καρκίνου του προστάτη.

Ο στόχος της μελέτης παρακολούθησης ήταν να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη επίδραση της βιταμίνης Ε και του σεληνίου στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σχετικά υγιείς άνδρες.

Συνολικά 35.533 άνδρες από 427 περιοχές μελέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο έλαβαν μέρος στη μελέτη μεταξύ 22 Αυγούστου 2001 και 24 Ιουνίου 2004.

Η αρχική ανάλυση περιελάμβανε 34.887 άνδρες που χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις τέσσερις ομάδες θεραπείας: 8.752 για να λάβουν σελήνιο. 8,737, βιταμίνη Ε; 8.702, αμφότεροι παράγοντες, και 8.696, εικονικό φάρμακο.

Η ανάλυση αντικατοπτρίζει τα τελικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις τοποθεσίες μελέτης για τους συμμετέχοντες έως τις 5 Ιουλίου 201.

Τι έμαθαν οι ερευνητές;

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στο οποίο 529 άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, 620 άνδρες στην ομάδα βιταμίνης Ε ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, όπως και 575 στην ομάδα σεληνίου και 555 στην ομάδα σεληνίου μαζί με τη βιταμίνη Ε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους υγιείς άνδρες».

Τι λένε οι ειδικοί για την έρευνα

Μιλώντας στην ιστοσελίδα Express.co.uk ο γιατρός Stacy D’Andre, Σύμβουλος Ιατρικής Ογκολογίας στην Mayo Clinic, εξήγησε ότι η δοκιμή SELECT επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο βιταμίνης Ε. https://mayoclinic.pure.elsevier.com/en/publications/vitamins-and-prostate-cancer-risk

 

«Η βιταμίνη Ε που λαμβάνεται ως οξική άλφα τοκοφερυλεστέρα σε 400 IU την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο», είπε.

Η οξική άλφα-τοκοφερόλη είναι ένας συγκεκριμένος τύπος βιταμίνης Ε που βρίσκεται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία μιας ανεπάρκειας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής και οι πηγές τροφίμων μπορεί να έχουν άλλες μορφές βιταμίνης Ε, όπως γάμα, δέλτα και βήτα τοκοφερόλες», εξήγησε η γιατρός D’Andre.

Συνέχισε: «Το συμπλήρωμα που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή ήταν μόνο η άλφα μορφή, επομένως δεν γνωρίζουμε τη λήψη μιας πιο μικτής τοκοφερόλης όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου».

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανάγκη πιο συχνής ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης (διστακτικότητα)
  • Καταπόνηση ή αρκετή ώρα κατά την ούρηση
  • Αδύναμη ροή
  • Ελλιπής άδειασμα της κύστης
  • Νιώθετε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως
  • Αίμα στα ούρα ή αίμα στο σπέρμα

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του προστάτη.

Το NHS εξηγεί: «Πολλοί προστατικοί αδένες μεγαλώνουν με την πάροδο της ηλικίας λόγω μιας μη καρκινικής κατάστασης που ονομάζεται καλοήθης διεύρυνση του προστάτη».

 

enimerotiko.gr