Κοροναϊός: Πώς οι επιπτώσεις των lockdown πιθανώς προκαλούν περισσότερους θανάτους από την Covid-19 Περίπου 1.000 άνθρωποι περισσότερο από το συνηθισμένο πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από ασθένειες και παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κοροναϊό.
1 year, 8 months ago
6

Οι επιπτώσεις των lockdown μπορεί να προκαλούν περισσότερους θανάτους από την Covid-19, την ωρα που στη Βρετανία καταγράφονται σχεδόν 10.000 περισσότεροι θάνατοι από τον πενταετή μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ONS, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τους αυξημένους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, αποκάλυψαν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι περισσότερο από το συνηθισμένο πεθαίνουν κάθε εβδομάδα και πρόκειται για ασθένεις που δεν είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

  • Διαβάστε επίσης: Σανγκάη: Πελάτες τρέχουν στις εξόδους όταν ανακοινώθηκε «λουκέτο» σε πολυκατάστημα

Τι δείχνουν τα στατιστικά

Αυτό καθιστά το ποσοστό των θανάτων 14,4% υψηλότερο από τον πενταετή μέσο όρο, πράγμα που σημαίνει ότι 1.350 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από το μέσο όρο μέχρι τις 5 Αυγούστου που διεξήχθη η έρευνα.

Οι θάνατοι που σχετίζονταν με τον Covid αντιστοιχούσαν στους 469 από αυτούς, αλλά οι υπόλοιποι 881 «δεν έχουν εξηγηθεί».

Από τις αρχές Ιουνίου, έχουν καταγραφεί σχεδόν 10.000 περισσότεροι θάνατοι που δεν σχετίζονται με την Covid-19 από τον πενταετή μέσο όρο, δηλαδή περίπου 1.089 ανά εβδομάδα.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος από τον αριθμό των ατόμων που πέθαναν από τον Covid, 2.811, κατά την ίδια περίοδο.

Η ανάλυση του ONS λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στη γήρανση του πληθυσμού, ωστόσο εξακολουθεί να διαπιστώνει μια «σημαντική συνεχιζόμενη υπέρβαση».

Πίνακας με το ποσοστό των ασθενών που περιμένουν πάνω από 12 ώρες για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη

Καθυστερήσεις στην  ιατρική περίθαλψη

Η Telegraph ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι το Υπουργείο Υγείας ενδέχεται να έχει διατάξει έρευνα σχετικά με τους ανησυχητικούς αριθμούς, καθώς υπάρχει πιθανότητα να συνδέονται με τις καθυστερήσεις στην ιατρική περίθαλψη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πίεσης στο NHS.

Τα lockdown  καθυστέρησαν τη θεραπεία για παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς να δηλώνει στο δημοσίευμα ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τα ευρήματα.

Από την άλλη η Ένωση Εγκεφαλικών δήλωσε ότι είχε προβλέψει την αύξηση των θανάτων εδώ και αρκετό καιρό.

  • Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: «Θεραπείες» με εμβρυικά κύτταρα από ιατρικό κέντρο – Ακόμη και για long covid

Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Τι συμβαίνει;

Επισημαίνοντας έναν «ανησυχητικό» αριθμό παθήσεων ψυχικής υγείας, μη εντοπισμένων καρκίνων και καρδιακών προβλημάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής υπηρεσίας γενικών ιατρών Doctorcall Dr Charles Levinson δήλωσε: «Εκατοντάδες και εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα, τι συμβαίνει»; Ο ίδιος επισημαίνει πως οι καθυστερήσεις στην αναζήτηση και λήψη υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν αναμφισβήτητα μέρος της αιτίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα τα στατιστικά για όλη την Αγγλία έδειξαν ότι τα πρότυπα επείγουσας περίθαλψης στα νοσοκομεία έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με πάνω από 20.000 ασθενείς να αντιμετωπίζουν αναμονή 12+ ωρών για ιατρική περίθαλψη.

in.gr