Κοροναϊός : Σήμερα η αίτηση των Pfizer/BioNTech για έκτακτη αδειοδότηση από την FDA
3 years, 4 months ago
6

Ο κ. Μπουρλά μίλησε και για το διαδικαστικό κομμάτι του εμβολίου, αφ΄ότου αυτό εγκριθεί.

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να καταθέσουν αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) οι Pfizer/BioNTech για τον εμβόλιο BNT162b1 που αναπτύσσουν από κοινού ενάντια στη νόσο COVID-19. Τις επόμενες ημέρες αντίστοιχη αίτηση θα κατατεθεί προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που έχει θέσει το εμβόλιο σε καθεστώς «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τις 6 Οκτωβρίου. Την επόμενη δε εβδομάδα αναμένεται να προσκομιστούν επιπλέον στοιχεία προς εξέταση.

Αυτά ανέφερε χτες ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά στο Sky New εκφράζοντας την πλήρη αισιοδοξία του για τα επόμενα στάδια.

Ο κ. Μπουρλά μίλησε και για το διαδικαστικό κομμάτι του εμβολίου, αφ΄ότου αυτό εγκριθεί.

«Η αποστολή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει μια «κούρσα» αδειοδοτήσεων καθώς όπως τόνισε οι ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας ακολουθούν τις δικές τους διαδικασίες και δεν είναι απίθανο κάποιες να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις από άλλες.

Σημείωσε πάντως όπως η εταιρεία του θα ανταποκρίνεται σε κάθε θετική απόφαση με τη σειρά, γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα δώσει το «πράσινο φως» τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

Μπουρλά: Η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά

Ο επικεφαλής της Pfizer πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κόσμος θα πρέπει να κάνει «υπομονή» καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά και συνέστησε έως τότε ο κόσμος να τηρεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. «Μέχρι τη στιγμή που θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το φως είναι αληθινό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Σημειώνεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό που αναπτύσσει από κοινού με τη γερμανική εταιρεία BioNTech κατά του κορονοϊού είναι κατά 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της κλινικής δομικής τελικού σταδίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο Μπουρλά τόνισε ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι «θεαματικό», προσθέτοντας ότι «είναι μια σημαντική στιγμή για την επιστήμη και κυρίως για την ανθρωπότητα». Σημείωσε δε ότι η ημέρα που ενημερώθηκε σχετικά με την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο σημαντική μέρα της ζωής του».

Έχουμε παράξει ήδη 20 εκατ. δόσεις και θα παράξουμε ακόμη 1.3 δισ.

Η Pfizer, όπως ανέφερε ο Μπουρλά, έχει ήδη παράξει περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου και αναμένει έως το τέλος του έτους να φτάσει τα 50 εκατ. δόσεις, ενώ το 2021 θα παράξει επιπλέον 1,3 δισ. δόσεις.

Δεδομένου βέβαια ότι κάθε εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις προκειμένου το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό, η εταιρεία εκτιμά ότι με το 1,3 δισ. δόσεις που προγραμματίζει να παράξει το 20211 θα μπορούσε να καλύψει μόλις περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε ότι δεν αποκλείει τη σύναψη συνεργασιών με άλλες εταιρείες για την παραγωγή περισσότερων δόσεων.

in.gr