Κορωνοϊός: Παγκόσμιο πρόγραμμα δοκιμών για εισπνεόμενο φάρμακο – Συμμετέχει και η Ελλάδα
1 year, 7 months ago
6

Τι είναι η ριμπαβιρίνη που δοκιμάζεται

Σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών λαμβάνει μέρος η Ελλάδα, με στόχο να αξιολογηθεί η χρήση της ριμπαβιρίνης σε μορφή εισπνεόμενου διαλύματος, σε συνδυασμό με την πρότυπη θεραπεία νοσηλευομένων ενήλικων ασθενών, με αναπνευστική δυσχέρεια, έναντι του κορωνοϊού.

Επειδή η ριμπαβιρίνη είναι ένα συνθετικό νουκλεοτίδιο, που λειτουργεί για να σταματήσει τον ιικό πολλαπλασιασμό, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως είναι αποτελεσματική στη μείωση της σοβαρότητας της λοίμωξης COVID-19. Η κλινική μελέτη ξεκίνησε, στην Ελλάδα, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Το αρχικό πρωτόκολλο της μελέτης είναι μια επεμβατική δοκιμή ανοικτού σχεδιασμού, που θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ριμπαβιρίνης σε νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι είναι θετικοί στην COVID-19 και, ως αποτέλεσμα της λοίμωξης, έχουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Δύο ενεργά σκέλη της μελέτης θα συγκρίνουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα της ριμπαβιρίνης, σε συνδυασμό με την πρότυπη θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκεύασμα εισπνεόμενης ριμπαβιρίνης είναι, ήδη, εγκεκριμένο σε πολλές χώρες (όχι ακόμα στην Ελλάδα), για τη θεραπεία νοσηλευομένων βρεφών και μικρών παιδιών, με σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, λόγω του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού.