Κορωνοϊός: Το πασίγνωστο φυτικό έλαιο που υπόσχεται θεραπεία
2 years, 3 months ago
6

Στην ευγενόλη, ένα αρωματικό έλαιο που εξάγεται από τη γαρυφαλλιά και ένα είδος βασιλικού με νοτιοανατολική καταγωγή γνωστό ως «ιερός βασιλικός»  (ώκιμον το λεπτανθές)  φαίνεται πως εναποθέτουν οι επιστήμονες τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της COVID-19, αφού κρίθηκε αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ασθένειας σε πειραματόζωα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσφάτως δημοσιευμένης έρευνας στο Journal of Neuroimmune Pharmacology.

Σημείωνεται ότι η ευγενολη χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματική ουσία για τρόφιμα και τσάγια, ενώ ως φυτικό έλαιο  χρησιμοποιείται τοπικά για τη θεραπεία του πονόδοντου και πιο σπάνια για λήψη από το στόμα για τη θεραπεία γαστρεντερικών και αναπνευστικών ενοχλημάτων.

Ο ιερός βασιλικός ή αλλιώς το τουλουσί, διαθέτει μακρά ιστορία φαρμακευτικής  χρήσης και είναι γνωστό για την τόνωση της άμυνας του οργανισμού και την καταπολέμησης των ιογενών, βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων. «Λόγω της ιδιαιτερότητας του να θεραπεύει, αποκαλείται από πολλούς και ως το ελιξίριο της ζωής» τόνισε ο Pahan.
Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 δηλαδή ο SARS-CoV-2, προσκολλάται στο ένζυμο ACE2 για να εισέλθει και εν τέλει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Μία πιθανή θεραπευτική προσέγγιση θα μπορούσε να γίνει με τη χρήση ενός μορίου που θα προσκολληθεί στον SARS-CoV-2, αλλά όχι στο ACE2, αφού αυτό αποτελεί μία πολύ ευεργετική πρωτεΐνη.
H ερευνητική ομάδα εφαρμόζοντας ένα εργαλείο όπου η μία πρωτεΐνη αλληλεπιδρά με την άλλη διαπίστωσε πως η ευγενόλη αλληλεπιδρά με το κατάλοιπο της πρωτείνης S τύπου 1 και όχι με την ACE2.
Στην εργαστηριακή έρευνα τους, χορήγησαν σε ποντίκια ενδορρινικά τη δημιουργηθείσα πρωτεΐνη S τύπου 1, ξεκινώντας από την πέμπτη ημέρα. Όταν τα ποντίκια παρουσίασαν πυρετό, έλαβαν μία αγωγή ευγενόλης δια στόματος για 10 ημέρες. Μία ομάδα ποντικιών μολύνθηκε με την S1 πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 αλλά δεν τους χορηγήθηκε ευγενόλη. Αξιολογήθηκε λοιπόν το αποτέλεσμα παρακολουθώντας τον πυρετό, το επίπεδο των κυτοκινών πριν την φλεγμονή στους πνεύμονες, τις καρδιακές λειτουργίες και τις κινητικές δραστηριότητες.

«Κάνοντας αυτή την έρευνα, βρήκαμε πως η ευγενόλη και όχι άλλα συστατικά του ιερού βασιλικού, εμπόδισε τη σύνδεση της πρωτείνης ακίδας του SARS-CoV-2 σε υγιή κύτταρα», δήλωσε ο Pahan. «Έτσι λοιπόν είναι ενδιαφέρον που διαπιστώσαμε ότι η ευγενόλη συνδέεται με την ακίδα S1 του SARS-CoV-2 και όχι με την ACE2, μια υγιή και ευεργετική πρωτείνη».

Υπερθεματίζοντας τα ευρήματα της ομάδας του, ο Pahan τονίζει πως «τα στεροειδή που χορηγούν σε ασθενείς με COVID-19 καταστέλλουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και πως αυτός θα μπορούσε να είναι ένας νέος τρόπος να αποτραπεί η εισβολή του ιού στα υγιή κύτταρα με ένα ακόμα όμως πρόσθετο όφελος, αυτό της μείωσης της φλεγμονής χωρίς τη χρήση στεροειδών» κατέληξε ο ίδιος.

ygeiamou.gr