Μελέτη: Άνθρωποι που έτρωγαν αυτές τις τροφές είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια
1 year, 10 months ago
6

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Μέη Μπεϊντούν του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 7.283 ανθρώπους άνω των 45 ετών σε βάθος 16 ετών. Οι συμμετέχοντες έκαναν εξετάσεις αίματος για να αναλυθούν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών τους, ενώ παράλληλα παρακολουθήθηκαν για να διαπιστωθεί ποιοι εμφάνισαν άνοια στην πορεία της έρευνας.

Που υπάρχουν οι δύο πρώτες ουσίες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν τα μεγαλύτερα επίπεδα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη (καροτενοειδές), ζεαξανθίνη (φλαβονοειδές) και βήτα-κρυπτοξανθίνη, ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια μετά από χρόνια ή δεκαετίες, σε σχέση με τους ανθρώπους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των εν λόγω αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό τους. Οι πρώτες δύο ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς κ.ά.), ενώ η τρίτη σε φρούτα (πορτοκάλια, παπάγια κ.ά.).

«Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κυτταρική βλάβη. Περαιτέρω μελέτες, πάντως, χρειάζονται για να ελέγξουν ότι όντως αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια», δήλωσε η Μπεϊντούν.

in.gr