Τι θα σας συμβεί εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D
7 months, 22 days ago
6

Τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός μελετών έχει δημοσιευτεί σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσης της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας. Μικρή ποσότητα μόνο προσλαμβάνεται από τις τροφές. Λίγες τροφές περιέχουν βιταμίνη D, όπως ορισμένα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά, το συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Φαίνεται παράδοξο αλλά στην ηλιόλουστη χώρα μας όπως και σε άλλες Μεσογειακές χώρες τα επίπεδα βιταμίνης D είναι συχνά πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από τις βορειότερες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D όχι μόνο στη σκελετική, αλλά και στη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς βοηθά στη μείωση των φλεγμονών, στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη των κυττάρων και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism όσοι ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο και είχαν υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D, παρουσίασαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με εκενους που είχαν έλλειψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D συσχετίστηκε με αύξηση 4% στην επιβίωση μεταξύ των ατόμων με καρκίνο. Η ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και τα ποσοστά επιβίωσης βρέθηκαν σε ασθενείς με λέμφωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και καρκίνο του μαστού. Στην πραγματικότητα, ο ασθενείς με καρκίνο του μαστού και με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιβιώσουν της νόσου, αναφέρει το περιοδικό Anticancer Research.

Ωστόσο στην παρούσα φάση υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις μόνο για το ότι η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D βοηθάει στην πρόληψη των καταγμάτων και στην πρόληψη των πτώσεων.

Πώς όμως μπορείτε να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε την έλλειψη της βιταμίνης D.

Μόνο μέσω του φαγητού η πρόληψη δεν είναι αρκετή, αφού πολύ λίγες τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, ενώ οι εμπλουτισμένες τροφές δεν καλύπτουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες. Γι αυτό εάν έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα. Οι κυριότερες μορφές συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3). Συνιστάται η χορήγηση βιταμίνη D3 καθώς η χοληκαλσιφερόλη αποτελεί τη φυσική μορφή και έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα. Η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από το βαθμό ανεπάρκειας ή έλλειψής.