Το δημοφιλές παυσίπονο που μπορεί να απειλήσει το ήπαρ – Επικίνδυνη η υπερδοσολογία
11 months, 8 days ago
6

Είναι μια δραστική ουσία που χρησιμοποιούμε ευρέως ως παυσίπονο και αντιπυρετικό, ενώ περιέχεται σε περισσότερα από 600 σκευάσματα. Η ευκολία στη λήψη της, όμως, δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κλειδί για την ασφαλή χρήση της κρύβεται στη δοσολογία

pills_medicine
Οι πιθανότητες να μην έχετε λάβει ποτέ παρακεταμόλη για να διαχειριστείτε μια ελαφριά πάθηση είναι σχεδόν μηδαμινές. Προκειται για ένα από τα πιο κοινά παυσίπονα και αντιπυρετικά. Το γεγονός ότι είναι οικονομικά και δεν απαιτούν συνταγογράφηση κάνει τη χρήση τους ακόμα πιο ευρεία. Κι όμως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν χρήση της παρακεταμόλης αρκετά συχνά, ελάχιστοι γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ουσία εάν ληφθεί σε υπερβολική δόση.

Σε άρθρο τους στο The Conversation η Kelly Grindrod Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Waterloo, ο Eric Yoshida Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και η Trana Hussaini κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας παραθέτουν τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η κατάχρηση παρακεταμόλης μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων, σοβαρή ηπατική βλάβη, ικανή ακόμα και να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή.

ygeiamou.gr