Το πλαστικό «κρύβεται» στο αίμα μας
1 year, 7 months ago
6

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας. Από τον πάντα ξεχειλισμένο κάδο ανακύκλωσης στη γωνία της κουζίνας σας ή τη συντριπτική ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που καλύπτουν τις ακτές μας, μέχρι τα μικροσκοπικά μικροπλαστικά που εισχωρούν στο νερό των ρούχων μας, αυτό το τεχνητό υλικό έχει διαποτίσει κάθε πτυχή της ζωής μας… συμπεριλαμβανομένων και εμάς, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λαμβάνοντας υπόψη την έντονη παρουσία του πλαστικού, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μικροπλαστικά – θραύσματα πλαστικού μεγέθους μικρότερου από πέντε χιλιοστά – περνούν από μέσα σας. Αυτά τα θραύσματα προέρχονται από το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.

Δείτε επίσης: Baby oatmeal: Μπορεί να φάει πλιγούρι βρώμης το παιδί;

Το πλαστικό μένει μέσα μας

Ωστόσο, για πρώτη φορά, σε επιστημονική μελέτη βιοπαρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι το πλαστικό δεν περνάει απλώς από μέσα μας, αλλά παραμένει μέσα μας. Ερευνητές στην Ολλανδία διαπίστωσαν ότι το 80% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν απορροφήσει πλαστικά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος τους.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι λίγα, αόρατα κομμάτια από τα πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε ή συναντάμε καθημερινά μπορούν να αποσπαστούν και να βρουν το δρόμο τους στο σώμα μας. Ωστόσο, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν – μαζί με τυχόν χημικές ουσίες που περιέχουν – στο κυκλοφορικό σύστημα. Στη συνέχεια διανέμονται μαζί με το οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιο ποσοστό εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος σε σύγκριση με την ποσότητα που καταναλώνουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα απορρόφησης είναι μεγαλύτερη από την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει αυτά τα σωματίδια ως απόβλητα, γεγονός που σηματοδοτεί την συσσώρευση.

Πώς το γνωρίζουμε

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέλεξαν αίμα από 22 υγιείς ενήλικες. Στη συνέχεια, διεξήγαγαν δοκιμές για τη μέτρηση γνωστών υποπροϊόντων που παράγονται καθώς συγκεκριμένα πλαστικά διασπώνται υπό αυξημένες θερμοκρασίες.

Βρέθηκαν πέντε κύρια πολυμερή υψηλής παραγωγής, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές όπως η οδοντιατρική εργασία, στην δημιουργία κυπέλλων γιαουρτιού, σε προϊόντα μιας χρήσης, σε πλαστικές μεμβράνες, σακούλες παντοπωλείου, κουτιά γάλακτος και σωλήνες αποστράγγισης, σε πλαστικά μπουκάλια, δοχεία τροφίμων, ηλεκτρονικά είδη και ίνες ρούχων.

Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι τα πλαστικά απορροφώνται στο ανθρώπινο αίμα. Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να μάθουμε τι πραγματικά σημαίνει αυτό για εμάς. Δηλαδή, να καθορίσουμε πώς ή εάν τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία μας και πώς φαίνεται αυτό μακροπρόθεσμα.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να περιορίσουμε την έκθεση μας στο πλαστικό καθημερινά:

  • Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας αερίζεται καλά για να μειώσετε την έκθεση σε αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα οποία μπορεί να προέρχονται από πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο σπίτι σας.
  • Αφήστε τα πλαστικά μπουκάλια νερού στο παρελθόν, καθώς αποτελούν σημαντική πηγή έκθεσης σε μικροπλαστικά.
  • Αφαιρέστε τις πλαστικές σακούλες και επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενες.
  • Επιλέξτε μπιμπερό για βρέφη, παιδικά κύπελλα και πλαστικά σκεύη πιάτων προσεκτικά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες χημικές ουσίες.
  • vita.gr