Βρήκαν πώς η COVID-19 «αλώνει» τον εγκέφαλο
2 years, 15 days ago
6

Είναι συχνό φαινόμενο ασθενείς με COVID-19 να αναφέρουν πονοκεφάλους, σύγχυση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, ωστόσο οι γιατροί δεν έχουν κατανοήσει μέχρι σήμερα πλήρως πώς η νόσος που προκαλεί ο SARS-CoV-2 στοχεύει τον εγκέφαλο.

Η πρώτη λεπτομερής αποτύπωση της επίδρασης στο νευρικό σύστημα

Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ έδειξαν για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια πώς η COVID-19 επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications». Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πρώτη αναλυτική διερεύνηση της νευροπαθολογίας που συνδέεται με τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 σε ένα μοντέλο πρωτεύοντος θηλαστικού εκτός του ανθρώπου.

 

Σοβαρές βλάβες παρά την ήπια λοίμωξη

Οι ερευνητές εντόπισαν σοβαρή φλεγμονή και τραυματισμό του εγκεφάλου η οποία συνάδει με μείωση της ροής του αίματος και της οξυγόνωσής του καθώς και με βλάβες και θάνατο των νευρώνων. Εντόπισαν επίσης μικροαιμορραγίες στον εγκέφαλο. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι αυτά τα ευρήματα εντοπίζονταν σε πειραματόζωα τα οποία δεν εμφάνιζαν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα εξαιτίας της λοίμωξης.

Ανάλυση από το 2020

Η δρ Τρέισι Φίσερ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Εθνικό ΕρευνητικόΚέντρο για τα Πρωτεύοντα του Τουλέιν μελετά εγκεφάλους επί δεκαετίες. Σύντομα μετά την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος του Ερευνητικού Κέντρου για την COVID-19 την άνοιξη του 2020, η δρ Φίσερ ξεκίνησε να εξετάζει τον εγκεφαλικό ιστό πρωτευόντων που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2.

Αναπάντεχα και σημαντικά αρχικά ευρήματα

Τα αρχικά ευρήματα της ερευνήτριας τα οποία έδειχναν την έκταση των βλαβών στον εγκέφαλο εξαιτίας της λοίμωξης ήταν τόσο αναπάντεχα και σημαντικά ώστε πέρασε όλον τον υπόλοιπο χρόνο διεξάγοντας ενδελεχέστερη μελέτη ώστε να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα που εξάγονταν αποδίδονταν αναμφίβολα στην COVID-19.

Αδιαμφισβήτητη επαλήθευση

«Επειδή τα πειραματόζωα δεν εμφάνιζαν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα, κανένας δεν περίμενε να παρουσιάζουν τόσο βαριά νόσο στον εγκέφαλο» εξήγησε η δρ Φίσερ προσθέτοντας ωστόσο ότι «τα ευρήματα ήταν διακριτά χωρίς να υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν αποτέλεσμα της λοίμωξης».

Οι νευρολογικές επιπλοκές «χτυπούν» αδιακρίτως

Οι νευρολογικές επιπλοκές είναι συχνά μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων της λοίμωξης με SARS-CoV-2 και μάλιστα μπορεί να είναι και οι πιο σοβαρές και εμμένουσες εκδηλώσεις που προκαλεί η λοίμωξη. Επίσης πλήττουν τους ασθενείς αδιακρίτως – ανεξαρτήτως ηλικίας, συννοσηροτήτων καθώς και βαρύτητας της λοίμωξης.

«Παράθυρο» για θεραπεία ασθενών με COVID και long COVID

Η δρ Φίσερ ελπίζει ότι τόσο αυτή η μελέτη όσο και μελλοντικές οι οποίες θα διερευνούν πώς ο SARS-CoV-2 επιδρά στον εγκέφαλο θα συμβάλλουν στη θεραπεία των ασθενών με νευρολογικά συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19 αλλά και της long COVID.

in.gr