Πέτσας: Fake news τα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής από τον ΕΟΔΥ
3 years, 5 months ago
6

Απάντηση από την κυβέρνηση στα δημοσιεύματα περί ύπαρξης διπλού συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων. Τι δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαψεύδει τα δημοσιεύματα σχετικά με παράλληλο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα από τον ΕΟΔΥ, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις.

Ο κ. Πέτσας διαβεβαιώνει πως υπάρχει «ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

Όπως τονίζει, ο ΕΟΔΥ είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης από την πρώτη στιγμή και «τα στελέχη της και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα».

Όπως καταλήγει, ο Οργανισμός συντάσσει με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία και δημοσιεύει καθημερινα την “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

Τα δημοσιεύματα

Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και το «Βήμα της Κυριακής» κάνουν λόγο για προσπάθεια του ΕΟΔΥ να δημιουργήσει ένα δικό του Μητρώο κρουσμάτων, γεγονός που, όπως αναφέρουν, οδήγησε στο να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής.

Τα κρούσματα που καταγράφονταν σε κάποιο νοσοκομείο περνούσαν άμεσα στο Μητρώο Ασθενών COVID-19, ενώ άλλα που καταγράφονταν σε κάποια κινητή μονάδα περνούσαν στον ΕΟΔΥ, αναφέρουν οι εφημερίδες ως παράδειγμα της πρακτικής που καταγγέλλεται ότι ακολουθούνταν.

Αποτέλεσμα, γράφουν, είναι να δημιουργείται μία σύγχυση γύρω από την πραγματική εικόνα καθώς τα τελικά αποτελέσματα προέκυπταν από συρραφή των στοιχείων των δύο πηγών.

Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ απάντησε στα δημοσιεύματα το πρωί της Κυριακής, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα μίας νοσηρής φαντασίας».

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύει το ΑΠΕ.

Ο Οργανισμός επιμένει πως «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου γνώριζε

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, νωρίτερα σήμερα, διερεύνηση των καταγγελιών σε όλα τα επίπεδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με βίντεο-μήνυμά του τόνισε πως το «Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων» και έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη».

Όπως σημειώνει «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία».