Η Ούρσουλα και το blame game των εμβολίων
3 years, 2 months ago
6

Ο πόλεμος με τις εταιρείες και οι καθυστερήσεις

Αχός βαρύς ακούγεται από το Μπαρλεμόντ (το κτίριο της Κομισιόν) όπου εκτός από τα μαχαίρια έχουν ενεργοποιηθεί και τα βαριά όπλα. Ο πόλεμος με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων και κυρίως με την Astra Zeneca, ανέδειξε σοβαρά ζητήματα συντονισμού και συλλογικότητας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Τέτοια που σκίασαν και τη μεγάλη συλλογική επιτυχία της κοινής προμήθειας των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις 27 χώρες. Και Εξηγούμαι:

Το καμπινέ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν έψαχνε επί μέρες να βρει πού να χρεώσει το «μουντζούρη», (blame game το λέμε στην Αθήνα), για την ατυχέστατη επιλογή να απειλήσει με ενεργοποίηση το σκληρό σύνορο Ιρλανδίας -Βόρειας Ιρλανδίας μέσω του ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων.

Διαρροές

Άφησαν να διαρρεύσει ότι για το «σοκ» που προκάλεσε η κίνηση ελέγχου των εξαγωγών των εμβολίων, υπεύθυνος είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο Βλάντις Ντομπρόφσκις. Ο εν λόγω αντιπρόεδρος φημίζεται για την πραότητα του χαρακτήρα του αλλά και για την αποφασιστικότητα του. Μόλις έμαθε τα νέα, απάντησε, μου είπαν από τις Βρυξέλλες, χωρίς περιστροφές: «οι υπηρεσίες για το εξωτερικό εμπόριο ενήργησαν κατόπιν αιτήματος από καμπινέ άλλων Επιτρόπων» είπε ο Ντομπρόφσκις και ο νοών νοείτο… Άλλωστε φαίνεται ότι ο ίδιος είχε πλήρη άγνοια πριν του κοινοποιηθεί η απόφαση.

Αποτέλεσμα; Στην Κομισιόν επικρατεί (αυτό που λέει και ο Ντίνος Ηλιόπουλος) «μια ωραία ατμόσφαιρα» και να σκεφτείτε ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν και ο Βλάντις Ντομπρόσφσκις ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εκείνο που επίσης έμαθα, είναι ότι η Ούρσουλα άρχισε από χθες ένα αγώνα δρόμου για να ενημερώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες τι ακριβώς συμβαίνει με τα εμβόλια. Χθες είδε τους Πράσινους, σήμερα θα συναντηθεί με ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Και κάτι ακόμα: Εσπευσε να ανακοινώσει, ίσως για να προλάβει γεγονότα, ότι εντός του καλοκαιριού θα εμβολιαστεί το 70% των ευρωπαίων.

Πηγή: Βηματοδότης

in.gr