Κάνει τη δουλειά 10 πυροσβεστών και καναντέρ: Γιατί ο βίσωνας θεωρείται ο πυροσβέστης της φύσης στο δάσος
2 years, 8 months ago
6

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, δεκάδες χώρες καλούνται να παλέψουν με το πύρινο «θηρίο» που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Ανεπαρκείς κυβερνήσεις, ανύπαρκτοι πόροι και λάθος κινήσεις ιθυνόντων, στέρησαν και φέτος από την ανθρωπότητα εκατομμύρια στρέμματα πράσινου ανά τον κόσμο, οδηγώντας παράλληλα στον θάνατο χιλιάδες αθώα ζώα.

Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς επιλέγουμε να δράσουμε μετά το κακό, με την πρόληψη να μην περνά καν από το μυαλό των περισσότερων. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Ισπανός κτηνίατρος Fernando Morán, ο οποίος έβαλε μπρος ένα πείραμα ικανό να αλλάξει όσα είχαμε μέχρι σήμερα στο μυαλό μας για το κομμάτι της πυρόσβεσης.

Ο ίδιος ψηφίζει «πρόληψη» και δεν έχουμε παρά να ακούσουμε την πρότασή του.

Ως ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διατήρησης Βίσωνος, ο γιατρός με νέο του project θέλησε να μελετήσει το κατά πόσο o ευρωπαϊκός βίσωνας, το γιγαντιαίου μεγέθους φυτοφάγο ζώο -το οποίο πλέον ζει μόνο σε συνθήκες αιχμαλωσίας σε Ισπανία, Ρουμανία και Πολωνία- μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιών, με τα πρώτα αποτελέσματα του πειράματός του να είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βίσωνες είναι οι «πυροσβέστες της φύσης» που αν μπορούσαν να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον θα ήταν σε θέση να προστατεύσουν χιλιάδες στρέμματα πράσινο από τον εφιάλτη των πυρκαγιών.

Ο λόγος; Καθαρίζουν όσα οι άνθρωποι αμελούν. 

«Ένα από τα χαρακτηριστικά του βίσωνα είναι ότι τρώει ξύλο, θάμνους, βλάστηση δέντρων, φύλλα, κλαδιά – τα οποία είναι όλα εύφλεκτα υλικάΑν κανείς δεν τα τρώει ή δεν τα καθαρίζει, όλα αυτά είναι πολύ εύκολο να πάρουν φωτιά. Ακόμα, μην ξεχνάτε ότι ό,τι ο βίσωνας δεν τρώει, το σπάει είτε ποδοπατώντας το είτε σπάζοντάς το με το κεφάλι του. Είναι ένας φυσικός πυροσβέστης. Αν ξεφορτωθείτε τους βίσωνες και τα άλλα μεγάλα φυτοφάγα ζώα, θα έχετε μόνο δάση και θαμνώδεις εκτάσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Dr. Morán.

Κάνει τη δουλειά 10 πυροσβεστών και καναντέρ: Γιατί ο βίσωνας θεωρείται ο πυροσβέστης της φύσης στο δάσος

Το βάρος του αδηφάγου βίσωνα αγγίζει τον έναν τόνο, με το εν λόγω ζώο να μπορεί με απίστευτη ευκολία να καταβροχθίσει ακόμα και 35 κιλά τροφής ημερησίως! Σα να λέμε, λοιπόν, πως είναι σε θέση να «βγάλει δουλειά» 10 πυροσβεστών και καναντέρ μέσα σε 24 ώρες.

Πρόκειται για μία ανέξοδη εναλλακτική λύση που θα γλίτωνε τις κυβερνήσεις  από δαπανηρές εργασίες που συνήθως εκτελούνται από ομάδες πυροσβεστών, τεράστια μηχανήματα, ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Το δυσάρεστο είναι πως αυτή τη στιγμή, όσοι ελάχιστοι ευρωπαϊκοί βίσωνες έχουν απομείνει, ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Χρειάζονται πολλά (κρατικά) χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέα προγράμματα διατήρησης του είδους τους προκειμένου να τους δούμε να αναλαμβάνουν χρέη… πυροσβέστη, με την ιδέα ωστόσο να έχει σφηνωθεί για τα καλά στο μυαλό του Dr. Morán…

Και όχι άδικα.