Επιστήμονες δημιούργησαν σταγόνες ματιών που καθυστερούν τη μυωπία Τι έδειξε μελέτη
1 year, 1 month ago
6

Επιστήμονες στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγ δημιούργησαν ειδικές σταγόνες ματιών για την πρόληψη της μυωπίας .

Η μυωπία είναι μια επιπλοκή των ματιών κατά την οποία ο άνθρωπος βλέπει θολά όταν κοιτά μακριά και τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία.

Το εν λόγω φαρμακευτικό διάλυμα περιέχει 0,05% ατροπίνη, η οποία χαλαρώνει τον μυ που χρησιμοποιείται για την εστίαση της όρασης. Η αρχική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Medical Association, υποστηρίζει ότι οι σταγόνες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Στη μελέτη συμμετείχαν 353 παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών από το Χονγκ Κονγκ. Σε καθένα από αυτά χορηγήθηκαν τυχαία οφθαλμικές σταγόνες με διαφορετικό βαθμό ατροπίνης, από 0,01% έως 0,05%.

Μετά από δύο χρόνια, μόνο το 25% των παιδιών που έλαβαν τη δόση 0,05% ανέπτυξαν μυωπία σε τουλάχιστον ένα μάτι. Από την άλλη, το 50% των παιδιών στην ομάδα του 0,01% ανέπτυξαν μυωπία.

pronews.gr 

Ωστόσο, περαιτέρω και πιο εκτεταμένες μελέτες θα πρέπει ακόμη να διεξαχθούν, καθώς η ομάδα περιορίστηκε μόνο σε παιδιά στο Χονγκ Κονγκ. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το χρώμα των ματιών, καθώς συγκεκριμένα χρώματα είναι συχνά πιο ευαίσθητα στο φως.