Κούλογλου: Πληρώνουμε τον στρουθοκαμηλισμό μας – Ο Τσίπρας έχει και τις περισσότερες ευθύνες
1 year, 26 days ago
6

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε ότι «ακόμη και στους ποιοτικούς δείκτες η ΝΔ και ο Μητσοτάκης προηγούντο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, ακόμη και σε θέματα κατεξοχήν της Αριστεράς: Υγεία, παιδεία, ακόμη και διαφθορά! Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φυσιογνωμίας. Σε αυτό το πρόβλημα στρουθοκαμηλίσαμε και αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΑΡΤ TV.

Κακώς αμφισβητήθηκαν οι δημοσκοπήσεις

Για τη μη αναμενόμενη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου εκτίμησε πως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες πριν την κάλπη. Ωστόσο, «όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια διαφορά των 6 μονάδων. Κακώς αμφισβητήθηκαν. Δεν πρέπει να πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο, αλλά να μελετάμε το μήνυμα που μεταφέρει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν είχε δίλημμα”

Το αποτέλεσμα όμως των εκλογών, όπως ανέλυσε ο ευρωβουλευτής, έχει βαθύτερες αιτίες: «Οι εκλογές δεν κρίνονται στην προεκλογική περίοδο, εκτός και αν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι οριακές. Οι εκλογές είναι ένα δημοψήφισμα που ο λαός καλείται να απαντήσει σε ένα δίλημμα. Το κόμμα που επιβάλλει το δικό του δίλημμα, κερδίζει τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, λίστα Πέτσα, απευθείας αναθέσεις, κλπ, αλλά εξασφαλίζουμε σταθερότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε μπόρεσε να επιβάλλει το δικό του δίλημμα, αλλά δεν είχε δίλημμα. Άλλαξε τέσσερις φορές: κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση προοδευτική, κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κυβέρνηση ανοχής. Ο κόσμος πάει στην κάλπη να ψηφίσει για το πως θα κυβερνηθεί. Δεν πάει να ψηφίσει ένα κόμμα που θα ψάξει συμμαχίες με άλλα κόμματα που δε το θέλουν κιόλας. Ήταν μάχη χαμένη εξαρχής».

 

Ένα ολόκληρο συνέδριο για την εκλογή Προέδρου

«Τις εκλογές δε τις κέρδισε η ΝΔ, αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να χάσει τις εκλογές: Κάηκε η Ελλάδα με δυο μποφόρ, είμαστε πρώτοι στους θανάτους από την πανδημία, πρώτοι στην ακρίβεια, είχαμε τις παρακολουθήσεις… Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, και ο πρόεδρος, ως έχων την πρωτοκαθεδρία, έχει και τις περισσότερες ευθύνες. Αυτές όμως δεν είναι προσωπικές. Είναι ευθύνες ενός συλλογικού σχηματισμού που δεν υλοποίησε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2019: να μετασχηματιστούμε σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταναλώθηκε ένα ολόκληρο συνέδριο στο πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος. Αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Τα θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, όπως η παιδεία, η ακρίβεια, η υγεία, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα», συμπλήρωσε.

Μπούμερανγκ η απλή αναλογική

Επιπλέον, «η απλή αναλογική λειτούργησε ως μπούμερανγκ. Αν είχαμε την ενισχυμένη, και ο κ. Μητσοτάκης θα είχε πάρει μικρότερο ποσοστό, από φόβο των ψηφοφόρων να μην είναι παντοδύναμος, και ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο, γιατί δεν θα τον είχαν μαδήσει ένα σωρό μικρά κόμματα. Εάν, τώρα, ενόψει των εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική, γίνουν οι απαραίτητες και ουσιαστικές κινήσεις και δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα, μπορεί κάτι να βελτιωθεί. Αυτό το μήνυμα έπρεπε να το είχαμε λάβει δυο χρόνια πριν. Αυτές τις εκλογές, απέναντι σε μια κυβέρνηση, από τις χειρότερες αν όχι η χειρότερη από τη μεταπολίτευση και μετά, έπρεπε να τις είχαμε κερδίσει. Ελπίζω ότι έστω και στο παρά πέντε το μήνυμα ελήφθη. Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει κι άλλο και έτσι θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, με όλα τα ζητήματα, έπειτα να είναι ανοιχτά».

Τέλος, ερωτηθείς αν στη θέση του Α. Τσίπρα θα είχε παραιτηθεί, ο Στ. Κούλογλου τόνισε: «Αν είχα χάσει τον πόλεμο θα είχα παραιτηθεί. Χάνοντας μια μάχη όμως, οι στρατηγοί δεν τα παρατούν. Έχοντας μια ακόμη καθοριστική μάχη μπροστά μου, δε θα παρατούσα το στρατό μόνο. Θα ήταν ανέντιμο, και προδοσία και της παράταξης και της ιστορίας μου».