Πρεμιέρα για την αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη – Έφθασαν τα πρώτα ελικόπτερα
2 years, 6 months ago
6

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης πλησίασαν τα πρώτα τέσσερα και στη συνέχεια τα επόμενα τέσσερα σμήνη αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη . Η προσγείωση των Blackhawks έγινε τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο λιμάνι της πόλης, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρεμιέρα για τη μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση των Βαλκανίων στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Τα ελικόπτερα θα αποσυναρμολογηθούν ώστε να γίνει η εκφόρτωση τους στο πλοίο το οποίο πρόκειται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι περί τις 28 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2021. Όπως αναφέρει το pamevro.gr άρματα αλλά και ελικόπτερα, που θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη με το αμερικανικό πλοίο το όνομα του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, πρόκειται τα μεν να αναδιπλωθούν και τα δε άρματα και οχήματα να ελέγχουν και να αποχωρήσουν για την κεντρική Ευρώπη.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, όπως μεταδίδει το pamevro.gr στις 2 ή 3 Δεκεμβρίου, είχε αποκαλύψει την μεγαλύτερη άφιξη υλικού των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας του στο λιμάνι της πόλης, δηλώνοντας ότι: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στο «Thessaloniki Summit 2021, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.  «Βρισκόμαστε στην κορύφωση, αλλά όχι στην κορυφή» των σχέσεων σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, τόνισε ο κ. Πάιατ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η Αλεξανδρούπολη για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, πώς θα χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου και τι θα συμβεί στο στρατόπεδο Γιαννούλη, όπου αναμένεται να μετασταθμεύουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται και αναδιπλώνονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, περιγράφεται σε έν βίντεο που ανήρτησαν στο twitter μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως πρόσφατα κατέπλευσε στην Αλεξανδρούπολη και το θηριώδες καταμαράν «USNS Yuma» με τεράστιο αριθμό επιθετικών και άλλων ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, λαστιχοφόρων τεθωρακισμένων, πυροβόλων, μαζί με χιλιάδες στρατιώτες (ανάμεσά τους και τους περιβόητους Seals). Αμέσως μετά έγινε η προώθηση οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κόσοβο κ.λπ.) και στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία) φθάνοντας έως το… Ελσίνκι.

Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών υποστήριξης και εγκατάστασης μιας δύναμης περίπου 400 ανδρών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται η χώρα μας, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στην τουρκική πλευρά, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αλλάξουν σε βάρος της τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής.

Η Αλεξανδρούπολη δίνει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο ΝΑΤΟ, αφού ικανοποιεί σχεδόν ιδανικά τις ανάγκες υποστήριξης της συμμαχικής εφοδιαστικής αλυσίδας (ακτοπλοϊκώς, αεροπορικώς και σιδηροδρομικώς) στην ευρύτερη περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων. Χαρακτηρίζεται δε ο πιο ασφαλής προωθημένος συγκοινωνιακός κόμβος συγκριτικά με τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας παράλληλα άμεση διασύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μόνιμης μεταστάθμευσης στην Αλεξανδρούπολη και ενός αριθμού αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και drones προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρως και από αέρος δίκτυο ασφαλείας της περιοχής. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί ήδη οι χώροι στο λιμάνι της πόλης όπου θα αποθηκευτούν τα μηχανικά μέσα και τα ανταλλακτικά ενδεχομένως που θα χρειαστούν.

alexandroupoli-5
Το Στρατόπεδο Γιαννούλη, το οποίο βρίσκεται σχεδόν μέσα στην Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσει την έδρα της αμερικανικής Task Force,που θα απαρτίζεται από περίπου 400 στρατιωτικούς

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι Αμερικανοί είχαν διαθέσει 2,3 εκατ. ευρώ για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Ολγα» ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί απρόσκοπτα από τις δυνάμεις τους ο εμπορικός λιμένας της Αλεξανδρούπολης.

Ενδεικτικές της αμηχανίας που επικρατεί στην Άγκυρα κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στις αρχές της εβδομάδας από τη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, όπου και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις αμερικανικές κινήσεις στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας ότι τόνισε στον πρόεδρο των ΗΠΑ πως η ίδρυση αμερικανικής βάσης εκεί «ενοχλεί εμάς και τον λαό μας».