Αυστραλός μεγιστάνας ζητά μαζικές απολύσεις για να… πάρουν το μάθημά τους οι «αλαζονικοί» εργαζόμενοι
8 months, 13 days ago
6

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Τιμ Γκάρνερ, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Αυστραλία, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στους χώρους εργασίας και την «ανάγκη» για αύξηση των απολύσεων.

Ο Αυστραλός μεγιστάνας, που ξεκίνησε την καριέρα του ως ιδιοκτήτης γυμναστηρίου πριν ασχοληθεί με τα κτηματομεσιτικά, εξόργισε πολλούς με είπε σε πρόσφατο συνέδριο για την «αλαζονική» νοοτροπία που έχουν πλέον οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση της παραγωγικότητας.

«Χρειάζεται να δούμε πόνο στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο 41χρονος εκατομμυριούχος, ο οποίος «στοχοποίησε» ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στον τομέα των οικοδομών στη χώρα του.

Βίντεο με τις δηλώσεις του Γκάρνετ έχει γίνει viral στο X (πρώην Twitter) συγκεντρώνοντας πάνω από 23 εκατομμύρια views και έντονα επικριτικά σχόλια από πολλούς που θεωρούν τις δηλώσεις του τελείως ανεδαφικές και άδικες.

Σύμφωνα με το BBC, o 41χρονος είχε προκαλέσει αντιδράσεις και παλαιότερα, λέγοντας ότι οι νέοι άνθρωποι στις μέρες μας δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι επειδή «ξοδεύουν υπερβολικά πολλά χρήματα σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο».

Μιλώντας σε συνέδριο για τα κτηματομεσιτικά αυτήν πριν λίγες μέρες, ο Γκάρνερ ισχυρίστηκε ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στη νοοτροπία και την εργασιακή ηθική των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεργία στη χώρα του που κυμαίνεται στο 3,7% θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 40-50% για να μειωθεί η «αλαζονεία» στην αγορά εργασίας. Αυτή η αύξηση θα ισοδυναμούσε με πάνω από 200.000 απολύσεις, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.

«Παρατηρείται μια συστηματική αλλαγή, με εργαζόμενους να νιώθουν ότι ο εργοδότης τους είναι εξαιρετικά τυχερός που τους έχει κοντά του… Πρέπει να θυμίσουμε στους ανθρώπους ότι εκείνοι δουλεύουν για τον εργοδότη τους, όχι το αντίστροφο», είπε ο Γκάρνερ.

Οι δηλώσεις του Γκάρνερ έρχονται σε μια περίοδο που πολλές μεγάλες εταιρείες βρίσκονται σε διένεξη με το προσωπικό τους για ζητήματα όπως η εργασία εξ αποστάσεως και οι μισθολογικές απολαβές. Στα social media κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του όροι όπως το «quite quitting» (η απόφαση από μεριάς ενός υπαλλήλου να καταβάλλει μόνο το μίνιμουμ της προσπάθειεας που χρειάζεται για να κρατήσει τη δουλειά του) και «lazy-girl jobs» (θέσεις εργασίας με ευέλικτο ωράριο και υψηλό μισθό, που προσφέρουν άφθονο ελεύθερο χρόνο).

Αρκετοί πολιτικοί στην Αυστραλία καταδίκασαν τις δηλώσεις του εκατομμυριούχου. Ο βουλευτής Τζερόμ Λαξάλ των Εργατικών είπε ότι «έτσι μιλούν οι κακοί στα καρτούν», ενώ ο Φιλελεύθερος βουλευτής Κιθ Γουόλαχαν χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του Γκάρνερ «εκτός τόπου και χρόνου». «Οι απολύσεις δεν είναι ένας αριθμός. Έχουν ως συνέπεια ανθρώπους που ζουν στον δρόμο και εξαρτώνται από το κράτος για φαγητό».

Υπήρξαν όμως και εκρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου που υποστήριξαν τον μεγιστάνα, όπως ο πρόεδρος του Minerals Council of Australia. «Οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει πια να κερδίζουν τα ίδια χρήματα χωρίς να δουλεύουν τις ίδιες ώρες», είπε ο Άντριου Μάικλμορ στο AFR.

O Γκάρνερ είναι ο CEO και ιδρυτής του Gurner Group και η περιουσία του εκτιμάται στα 598 εκατομμύρια ΗΠΑ.

Στο παρελθόν είχε μιλήσει σε συνεντεύξεις για το πώς κατάφερε να ξεκινήσει την καριέρα του στα κτηματομεσιτικά με δάνεια από τον παππού του και το πρώην αφεντικό του.