Αυτά θα είναι τα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
3 years, 5 months ago
6

Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό του κρουσμάτων του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να εξειδικεύσει αμέσως μετά το υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η  ομπρέλα των μέτρων στήριξης ανοίγει περισσότερο καθώς προβλέπεται αύξηση του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται από την έξαρση της πανδημίας με επίκεντρο την εστίαση, επέκταση της αναστολής πληρωμής για φόρους και εισφορές και της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίων κατά 40% και ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης οι  ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο θα προβλέπει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της απασχόλησης με ενεργοποίηση προγραμμάτων για προσλήψεις ανέργων και νέων καθώς και αύξηση της κρατικής επιδότησης για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα νέα μέτρα θα είναι βελτιωμένα και διευρυμένα σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύματος της πανδημίας κυρίως όσον αφορά στην  αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, και τη υποχρεωτική μείωση των ενοικίων και τη χορήγηση φθηνών κρατικών δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα:

–       Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που θα κλείσουν με κρατική εντολή, ή βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από την υγειονομική κρίση ακόμα και αν είναι στο «επίπεδο 3» θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ μηνιαίως. Ειδικά για την εστίαση που «κατεβάζει ρολά» το ποσό θα αυξηθεi

–       Οι αναστολές για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων θα διευρυνθούν και σε άλλες οφειλές πέραν του ΦΠΑ με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

–       Η υποχρεωτική μείωση του ενοικίου κατά 40% θα επεκταθεί χρονικά και θα ισχύσει όχι μόνο για τις «κόκκινες» αλλά και για τις «πορτοκαλί» περιοχές που  μπαίνουν σε στοχευμένα lockdown.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το μέτρο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους εκμισθωτές ακινήτων το 30% της μείωσης του ενοικίου συμψηφίζεται το με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

–       Η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους πληττόμενους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ενώ θα αυξηθεί το ποσοστό επί του συνολικού δανείου που δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας λήγει στις 2 Νοεμβρίου ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, αλλά δεν είχαν υποβάλει έως αυτή την ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον τέταρτο κύκλο ύψους 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.