Αγορά κατοικίας: Οι ανατροπές που έφερε στα οικιστικά ακίνητα ο κορωνοϊός
3 years, 4 months ago
6

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και άλλαξε σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών στοχεύοντας πλέον όλοι μας στην θωράκιση της προσωπικής μας υγείας αλλά και της υγείας των αγαπημένων μας προσώπων .

Τείνει πλέον, ανάλογα βέβαια με την διάρκεια και τις εξελίξεις που ορίζει αποκλειστικά αυτός ο «αόρατος» εχθρός, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή των επιλογών μας ακόμη και στην αναζήτηση κατοικίας είτε πρόκειται για αγορά, είτε για ενοικίαση. Παράλληλα, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο στην άλλοτε βαριά βιομηχανία πολλών πόλεων που στηρίζαν μεγάλο μέρος της οικονομίας τους στους φοιτητές, όσο και στην αναζήτηση μίσθωσης κατοικιών με τη σεζόν σε προορισμούς που βρίσκονται στη φύση ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση lockdown .

1) Στόχος ένα επιπλέον δωμάτιο για χρήση γραφείου

Η πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η στιγμή του lockdown , δημιούργησε την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα όσων διαμένουν στο κέντρο αυτών, να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της περιοχής που διαμένουν. Σίγουρα, τη στιγμή του lockdown πολλοί θα σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες αν διέμεναν σε κάποιο προάστιο μη πυκνοκατοικημένο ακόμη και αν ήταν σε διαμέρισμα ή ακόμη καλύτερα σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο .

Η συγκεκριμένη τάση δεν έχει υιοθετηθεί στη πράξη από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές ή/και ενοικιαστές, διότι η μετεγκατάσταση σε κάποιο «καλό» προάστιο της Αττικής σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο, απαιτεί αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια είτε αν πρόκειται για ενοικίαση, είτε για αγορά.

Η τάση που κερδίζει έδαφος κυρίως στους εργαζόμενους με παιδιά, είναι η αναζήτηση κατοικίας με ένα επιπλέον δωμάτιο που θα μπορεί να διαμορφωθεί σε γραφείο για να μπορούν να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα μέσω τηλεργασίας.

Παράλληλα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ενδιαφερόμενων ενοικιαστών που αναζητούν πλέον κατοικίες με ένα επιπλέον δωμάτιο διότι διδάσκουν γιόγκα ή/και personal training μέσω διαδικτύου και χρειάζονται έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τις επαγγελματικές τους ανάγκες.

Θεωρούμε, ότι οι περιοχές που θα επιλέξουν αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ή/και αγοραστές που θα θελήσουν να μετακομίσουν σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο, χωρίς να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια από τα ήδη διαθέσιμα για διαμέρισμα στα «καλά» προάστια της Αττικής, θα οδηγηθούν κυρίως σε περιοχές του υπολοίπου Αττικής ή/και σε περιοχές όπως Σταμάτα, Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Παιανία κλπ.

Γενικότερα, όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον και σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου, θα αυξηθεί η ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση , συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μικτών χρήσεων.

2) Επιστροφή στην ενοικίαση με τη σεζόν σε χειμερινούς προορισμούς

Παράλληλα, μια συνήθεια του παρελθόντος και ιδιαίτερα τα προ μνημονιακά χρόνια, ήταν η ενοικίαση ακινήτου σε χειμερινούς προορισμούς με τη σεζόν, ιδιαίτερα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όσων επιθυμούσαν να έχουν ένα εξοχικό για να το επισκέπτονται τριήμερα ή/και τις εορτές.

Τη φετινή χρονιά, αρκετοί ιδιοκτήτες λόγω των νέων δεδομένων που επικρατούν με τοπικά lockdown και την αβεβαιότητα για την πορεία του χειμερινού τουρισμού, επέλεξαν να διαθέσουν προς μίσθωση τα ακίνητα τους με τη σεζόν.

Η παλαιά τάση της ενοικίασης με τη σεζόν τις καλές εποχές της οικονομίας, επιστρέφει πλέον έντονα για λόγους κορωνοϊού. Ήδη η ζήτηση καταγράφεται αυξημένη από τα μέσα Οκτωβρίου, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που αντέχουν οικονομικά και λόγω ενδεχόμενου lockdown, έχουν επιλέξει να προβούν σε μίσθωση εξοχικής κατοικίας με τη σεζόν ώστε να μην βρεθούν «εγκλωβισμένοι» σε κάποιο διαμέρισμα στην Αττική, αλλά σε ένα μέρος κοντά στη φύση που σίγουρα οι συνθήκες και η ποιότητα ζωής σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλύτερες.

Μη ξεχνάμε ότι σε περίπτωση lockdown, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης και παράλληλα οι γονείς να εργάζονται μέσω τηλεργασίας.

Στην Αράχωβα  το κόστος ενοικίασης ακινήτου πλήρως εξοπλισμένου από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλη Μάϊου κυμαίνεται από 5.000€ έως 12.000€.

3) Δραματική η μείωση της ζήτησης για μίσθωση φοιτητικών κατοικιών

Αρκετοί γονείς την φετινή χρονιά κράτησαν στάση αναμονής στην μίσθωση φοιτητικής στέγης (σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια ) ακόμη και μετά την ανακοίνωση των βάσεων λόγω ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τη φετινή χρονιά, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα έχει αγγίξει το 40%-50%, ανάλογη η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, αρκετοί φοιτητές του 3ου και 4ου έτους φοίτησης, ξενοίκιασαν την φοιτητική κατοικία και προέβησαν σε ενοικίαση κατοικίας μαζί με άλλους συμφοιτητές τους για να μειώσουν τα μηνιαίο έξοδά τους και παράλληλα, να επισκέπτονται τη πόλη που σπουδάζουν όταν πραγματικά απαιτείται από τη σχολή τους – τυχόν εργαστήρια, αλλά και στην εξεταστική περίοδο.

Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την έξαρση των ημερήσιων κρουσμάτων και των σχετικών μέτρων της πολιτείας, είχαν ήδη προϊδεάσει τους φοιτητές και τους γονείς ότι σε μεγάλο ποσοστό η τηλεκπαίδευση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας θα καταστεί υποχρεωτική. Ήδη, αρκετοί γονείς που έχουν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, σκέπτονται να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες με στόχο τη δυνατότητα λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Αράχωβα ζητούμενες τιμές ενοικίασης – σεζόν (Σεπτέμβριο – Μάιο)

*Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι πρόεδρος E-Real Estates – Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών 

newmoney.gr