Ανακάμπτει η τουρκική λίρα μετά τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική που εξήγγειλε ο Ερντογάν
3 years, 4 months ago
6

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε 3% σήμερα καθώς σε μία προφανή αλλαγή ρητορικής όσον αφορά την οικονομική πολιτική, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαμορφώνει μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα χρηματοδοτηθεί από διεθνείς επενδύσεις. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος στις 13.47 (ώρα Ελλάδος) ανερχόταν στις 7,882 λίρες ανά δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι οικονομικές πολιτικές θα βασίζονται στη σταθερότητα των τιμών καθώς και των νομισματικών και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, προσθέτοντας ότι θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές για να τους μιλήσει σχετικά με τις ευκαιρίες της τουρκικής οικονομίας.

«Οικοδομούμε μία αναπτυξιακή δομή που δημιουργεί εξειδικευμένη απασχόληση και δεν προκαλεί πληθωρισμό και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του ΑΚ στη Βουλή, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού» και δήλωσε ότι η Τουρκία θα μειώσει τον πληθωρισμό.

Λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών και την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Ερντογάν είπε ότι η τράπεζα έχει το καθήκον να καθορίζει τις πολιτικές για τη σταθερότητα των τιμών και ότι πιστεύει πως ο νέος διοικητής της θα χρησιμοποιήσει με διαφάνεια τα εργαλεία σε εναρμόνιση με τους βασικούς στόχους της οικονομίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι το θετικό κλίμα στις αγορές δείχνει πως η ‘Αγκυρα είναι σε σωστό δρόμο, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο επίπεδο.