Ανανεώσιμες πηγές θα προσφέρουν θέρμανση και ηλεκτρικό στον Άγιο Ευστράτιο
3 years, 27 days ago
6

Το έργο περιλαμβάνει ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό σταθμό και σύστημα τηλεθέρμανσης με ζεστό νερό

Υπογράφηκε την Τρίτη η σύμβαση για την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί του Αγίου Ευστρατίου, μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Ο Άη Στράτης θα μετατραπεί σε ενεργειακά αυτόνομο νησί χάρη σε μια ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό, συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου.

Οι δεξαμενές θερμού νερού στο σύστημα τηλεθέρμανσης θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης και θερμού νερού σε ολόκληρο τον οικισμού του νησιού.

Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού προβλέπεται να ξεπεράσει το 85%.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλης Μαραγκουδάκης, δήλωσε: «Φιλοδοξούμε σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους του νησιού, να παραδώσουμε έγκαιρα και άρτια σε λειτουργία, ένα έργο με μεγάλη, τεχνικά, πολυπλοκότητα. Ένα έργο που εισάγει στη χώρα μας νέες τεχνολογίες που συνδυάζουν την παραγωγή πράσινης ενέργειας με αποθήκευση και χρήση. Ένα ιστορικό νησί, η καινοτομία του ΚΑΠΕ και η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώνουν δυνάμεις για ένα δημιουργικό αποτέλεσμα».

Η σύμβαση προβλέπει ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση του έργου για 12 έτη.

in.gr