Αντίδραση εκπαιδευτικών για τα σχολεία: «Πώς θα βάζουμε 28 παιδιά στην τάξη;»
3 years, 7 months ago
6

 

Τουλάχιστον «βιαστική» χαρακτηρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα την απόφαση των λοιμωξιολόγων για τον τρόπο λειτουργίας και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Δάσκαλοι και καθηγητές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να λέει ότι τα «σχολεία θα ανοίξουν σε πλήρη σύνθεση» και να απαιτεί τον συγχρωτισμό 25-28 παιδιών μέσα σε αίθουσες λίγων τετραγωνικών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα παράθυρο, σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός «χτυπά» κόκκινο.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, οι εκπαιδευτικοί θέτουν πλήθος προβλημάτων, που θα δημιουργηθούν φέτος με το άνοιγμα των σχολείων και για το λόγο αυτό αύριο έχουν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, προκειμένου από τη μια να ενημερωθούν επίσημα από την Νίκη Κεραμέως και από την άλλη να εκθέσουν στην πολιτική ηγεσία όλους τους προβληματισμούς τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή (21/8) προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση όσον αφορά στα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό κ.α. Η εκπαιδευτική κοινότητα κατηγορεί τόσο την υπουργό Παιδείας όσο και την επιτροπή των επιστημόνων οτι βιάστηκαν πολύ να πάρουν αποφάσεις, τις οποίες μπορεί να χρειαστεί σύντομα ν΄αναιρέσουν.

Δάσκαλοι και καθηγητές υπογραμμίζουν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών μέσα σε μια τάξη ολίγων τετραγωνικών.

«Πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, είχαμε μαθήματα εκ περιτροπής με 7 -9 παιδιά σε κάθε τάξη και τώρα ξαφνικά μας λένε ότι πρέπει να βάλουμε μέσα στις αίθουσες ακόμη και 28 παιδιά. Αυτό είναι παράλογο», τονίζει στο ethnos.gr ,ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος και συμπληρώνει: «Για μας πρόβλημα αποτελεί ακόμη και το γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες και συνεπώς οι γονείς πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά και με αυτό. Στο Γυμνάσιο και στο λύκειο σε κάθε αίθουσα είναι συνήθως 27-28 μαθητές, κατάσταση η οποία είναι σε κάθε περίπτωση ασφυκτική».

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας, αύξησε φέτος το όριο παιδιών ανά τάξη στο Δημοτικό από 22 σε 25. Επίσης ενώ βρισκόμαστε σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, για να αυξηθεί το εκπαιδευτικό

προσωπικό με βάση τις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, ώστε ακόμα και τα παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία να μη χάνουν τα μαθήματά τους, ενώ ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό , αφού για παράδειγμα ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν τα πάντα όπως οι κουρτίνες, οι πόρτες ακόμη και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τα μικρά παιδιά.

Πάντως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα . Μάλιστα τόνισε ότι «η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι».

Η ίδια διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δεν διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κυρία Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.