Αποκεφαλισμός δασκάλου στη Γαλλία: Οι Αρχές θα διανείμουν στα σχολεία βιβλίο με σατιρικά πολιτικά και θρησκευτικά σκίτσα
3 years, 6 months ago
6

Σατιρικά σκίτσα με πολιτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο θα διανεμηθούν στους μαθητές Λυκείου στη Γαλλία, ως απάντηση στην στυγερή δολοφονία του εκπαιδευτικού στο διαμέρισμα Ιβελίν, βόρεια του Παρισιού.

Ο πρόεδρος των 13 γαλλικών Περιφερειών στη Γαλλία, Ρενό Μιζελιέ ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας «προκειμένου το βιβλίο αυτό να τεθεί στη διάθεση κάθε μαθητή στη Γαλλία».

Βιβλίο με σκίτσα σε όλους τους μαθητές Λυκείου στη Γαλλία

«Οι πρόεδροι των περιφερειών της Γαλλίας, παίρνουμε σήμερα την πρωτοβουλία να προετοιμάσουμε μια έκδοση που να συγκεντρώνει τα πιο χαρακτηριστικά σκίτσα, πολιτικά και θρησκευτικά, που έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και τον πανεθνικό Τύπο» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Προβάνς-Αλπ-Κοτ-Ντ’ Αζούρ, Ρενό Μιζελιέ, κατά τη συνεδρίαση των περιφερειών της χώρας στην Σεντ Ουέν.

«Θα ζητήσουμε στο κολλέγιο ιστορικών να θέσει στην έκδοση την προοπτική του δικαιώματος στο σατιρικό σκίτσο στην πολιτική ιστορία της χώρας μας» πρόσθεσε ο Μιζελιέ που καταδίκασε την δολοφονία του Γάλλου καθηγητή, την οποία χαρακτήρισε «ανέντιμη και χυδαία».

Ο Μιζελιέ συνέχισε λέγοντας πως η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης του βασικού δικαιώματος καθενός από τους πολίτες να ζει εν ειρήνη και ελεύθερα.

Στοιχείο ελευθερίας της έκφρασης τα σατιρικά σκίτσα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης δημάρχων στη Γαλλία, Φρανσουά Μπαρουάν, χαιρέτισε την πρωτοβουλία να «διανεμηθεί σε ευρεία κλίμακα στους μαθητές λυκείου της Γαλλίας μια από τις ελευθερίες της έκφρασης».

Θυμίζουμε πως ο Σαμιέλ Πατί επέλεξε να παρουσιάσει σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του, στο σχολείο του Ιβελίν βόρεια του Παρισιού, προκαλώντας την αντίδραση Μουσουλμάνων γονέων. Το βράδυ της Παρασκευής, ένας 18χρονος Τσετσένος τον περίμενε έξω από το σχολείο και τον αποκεφάλισε, για να «εκδικηθεί» για την βλασφημία σε βάρος του Μωάμεθ.

iefimerida.gr