Αττική: 50 γιατροί σε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών – Πώς στήθηκε η “φάμπρικα”
24 days ago
6

«Φάμπρικα» με την παράνομη συνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων φέρονται να είχαν στήσει τουλάχιστον 50 γιατροί, σε συνεργασία με ένα ζευγάρι φαρμακοποιών.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας μόνο εκ των κατηγορούμενων γιατρών είχε συνταγογραφήσει 160 συνταγές μέσα σε μία ημέρα και ένας άλλος είχε φτάσει να συνταγογραφήσει 29 κουτιά τέτοιων σκευασμάτων σε μία συνταγή!

Μετά από πoλυετή έρευνα, οι κατηγορούμενοι έχουν ξεκινήσει να απολογούνται στην τέταρτη ανακρίτρια του τμήματος Ναρκωτικών Αθηνών. Καθένας από τους γιατρούς καλείται να απολογηθεί διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «με την ιδιότητα του ιατρού εξέδιδε ιατρικές συνταγές για χορήγηση ναρκωτικών, εν γνώσει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική ένδειξη, ή χορήγησε φάρμακα τα οποία περιέχουν με οποιαδήποτε μορφή ναρκωτικά, γνωρίζοντας ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ή διακίνηση ναρκωτικών».

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι πως η έρευνα ξεκίνησε το 2014 από μια ανώνυμη καταγγελία εις βάρος ενός γιατρού. Σύμφωνα με εκείνη την καταγγελία, ο συγκεκριμένος γιατρός φερόταν να λαμβάνει το ποσό των 50 ευρώ για κάθε παράνομη συνταγή που χορηγούσε.

Ο εν λόγω γιατρός, όπως και το άτομο που ελάμβανε παρανόμως τα σκευάσματα, με σκοπό, βάσει της καταγγελίας, να τα διακινεί σε τοξικομανείς, δικάστηκε και καταδικάστηκε. Το 2017, όμως, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) έλαβε εντολή να ελέγξει και το φαρμακείο που εκτελούσε τις συνταγές, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας.

Ο λόγος ήταν ότι προέκυψαν υπόνοιες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, με δεδομένο ότι όλες οι συνταγές είχαν εκτελεστεί στο συγκεκριμένο φαρμακείο. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι πολλές από τις συνταγές προέρχονταν από γιατρούς που δραστηριοποιούνταν σε άλλες περιοχές, πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο φαρμακείο, όπως -για παράδειγμα- στην περιοχή του Κερατσινίου.

Γιατρός

Ο έλεγχος

Το ΣΕΥΥΠ (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας) προχώρησε επιπλέον στον έλεγχο των συνταγών που εκτέλεσε το εν λόγω φαρμακείο και από άλλους γιατρούς, πέραν του καταγγελθέντος και ήδη καταδικασθέντος. Σημειώνεται πως οι συνταγές αφορούσαν δύο συγκεκριμένα ναρκωτικά φάρμακα, το Vulbegal και το Hipnosedon, καθώς -όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου του Σώματος, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο είχε προμηθευτεί μέσα σε μία τετραετία (2013- 2016) 157.000 κουτιά των σκευασμάτων αυτών, χωρίς να παρουσιάζει αντίστοιχη κίνηση στα υπόλοιπα φάρμακα που εμπίπτουν στον νόμο περί ναρκωτικών.

Για τον έλεγχο, οι επιθεωρητές δέσμευσαν κατά την έρευνά τους και έλεγξαν δειγματοληπτικά 670 από τις συνταγές. Εξ αυτών, μόνο οι 40 ήταν νόμιμες!

Στις 617 από τις 670 είχε γίνει υπέρβαση της προβλεπόμενης μέγιστης ημερήσιας επιτρεπόμενης δόσης, παρότι, σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται στους φαρμακοποιούς να χορηγούν φάρμακα σε ποσότητα ανώτερη της επιτρεπόμενης από τον ΕΟΦ, ακόμα κι αν αυτό υποδεικνύεται από τον θεράποντα ιατρό.

Από τον διενεργηθέντα έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι ένας γιατρός είχε συνταγογραφήσει 29 κουτιά ανά συνταγή, όταν το επιτρεπόμενο όριο μηνιαίως είναι ένα κουτί Vulbegal και δύο κουτιά Hipnosedon τον μήνα! Επιπλέον, κατά τον έλεγχο των ασθενών, διαπιστώθηκε η χορήγηση, με διαφορετικές συνταγές, στον ίδιο ασθενή 99 συσκευασιών Vulbegal μέσα σε έναν μήνα.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

enikos.gr