Aυτά είναι τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας που θα ανακοινώση ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
4 years, 1 month ago
6

“Πακέτο” μέτρων προσωρινού χαρακτήρα (διάρκειας -αρχικά- μέχρι το το 2021) άλλα με προοπτική μονιμοποίησης τους αναμένεται να εξαγγείλει  ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις 11 το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συμμετέχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ για να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την Έκθεση, ενώ θεωρείται βέβαιο πως στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της πόλης.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, και τόνισε πως γι’ αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο μέτρων, πρόκειται για παρεμβάσεις άμεσης “ανακούφισης” της πραγματικής οικονομίας άλλα και για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που θα εφαρμοστούν, αρχικά, το επόμενο χρόνο καθώς θα  ισχύουν οι “χαλαρότεροι” δημοσιονομικοί κανόνες από τους δανειστές. Η μονιμοποίηση των μέτρων αυτών θα εξαρτηθεί  από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης αλλά και του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει εξασφαλιστεί, αν και οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την “γραμμή” που θα αποφασιστεί για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μεταξύ των εισηγήσεων που έχουν γίνει προς τον πρωθυπουργό περιλαμβάνονται η δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στα 3.000 ευρώ (από τις 6.500), καθώς και το κούρεμα της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο που προβλέπει τη μείωσή  για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ενώ υπό εξέταση είναι και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ειδικότερα, τα μέτρα τα οποία φέρονται να προκρίνονται για το «πακέτο» της ΔΕΘ είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

·         Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης:  Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση της εισφοράς κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ή 30.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα, θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες.

·         Παράταση ισχύος της μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και για το φορολογικό έτος 2021. Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με έμμεση ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

·         Σταδιακή μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την πλήρη κατάργηση του τέλους

·         Αναβολή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για τα μέσα του 2021 με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί

·         Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

·         Ψαλίδι στο ανώτατο πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

·         Καταβολή σε μία δόση, των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πληρωμή τελη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου

·         Δεύτερο “πακέτο” αναδρομικών στα τέλη Δεκεμβρίου, για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν από τον Νόμο Βρούτση.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στα τρέχοντα μετρά που υπολογίζεται οτι θα φτάσουν στα 10 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα μέτρα αυτά αφορούν:

·         Στην ενεργοποίηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

·         Στις επιδοτήσεις που θα κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δανειοληπτών μέσω του προγράμματος «Γέφυρα» μέχρι το τέλος του έτους. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου

·         Στην στήριξη των εργαζομένων με επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων (π.χ. «Συν-Εργασία» και αναστολές) αλλά και νέα μέτρα όπως η επιδοτούμενη κατάρτιση κυρίως των εποχικών υπαλλήλων και παράταση των επιδομάτων εργασίας.

·         Στις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων

·         Στα εγγυημένα τραπεζικά δάνεια: Υπάρχει μια εκκρεμότητα 1,5 δις ευρω απο τον εγγυοδοτικού μηχανισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι τράπεζες αναμένουν το άνοιγμα και της δεύτερης φάσης του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση που, με μόχλευση, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέα ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

·         Στο νέο «ΤΕΠΙΧ ΙΙ». Πρόκειται για την επέκταση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ κατά 500 εκατ ευρω για να καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση που είχε εκδηλωθεί.

Πηγή: newmoney.gr